Hoorzitting over gezondheidsrisico’s van geplande militaire radarinstallatie in Herwijnen – StralingsBewust.info

hoorzitting-over-gezondheidsrisico’s-van-geplande-militaire-radarinstallatie-in-herwijnen-–-stralingsbewust.info

07-09-20 08:04:00,

Het Ministerie van Defensie wil een militaire radarinstallatie gaan bouwen in het Gelderse dorp Herwijnen. De burgers en de gemeenteraad hebben hier grote bezwaren tegen en willen deze radar vanwege mogelijke gezondheidseffecten niet zo dicht bij hun dorp. Zeker omdat er in het dorp 36 keer zoveel mensen lijden aan de dodelijke spierziekte ALS, dan elders in het land. Ze vragen zich af of het feit dat Herwijnen al meerdere radars heeft (gehad), die ziekte zou kunnen veroorzaken.

Eerder liet de gemeente al weten alle mogelijke juridische middelen aan te grijpen om de radar tegen te houden. Defensie heeft echter de Rijkscoördinatieregeling ingezet om het landsbelang voorop te stellen, zodat lokale autoriteiten gepasseerd kunnen worden. Het TV-programma De Hofbar besteedde hier in haar uitzending van 1 september uitgebreid aandacht aan. De overheid wil haar plannen er koste wat kost doorheen drukken. De plannen zijn te bekijken via de website van Defensie en op 16 en 17 september 2020 worden er informatie­bijeenkomsten georganiseerd. Iedereen kan tot 12 oktober 2020 reageren op de plannen. Dus dit is het moment om je bezwaren kenbaar te maken!

Op donderdag 10 september vindt er een hoorzitting plaats om Kamerleden die nog vragen hebben over de radar meer duidelijkheid te geven. De deelnemers aan het gesprek zijn: afgevaardigden van TNO; Prof. dr. ir. Roel Vermeulen van Universiteit Utrecht; Natuurkundige Dr. Leendert Vriens; Prof. Guy Vandenbosch, hoogleraar Telecommunicatie en Microgolven aan de Universiteit Leuven, en twee inwoners van Herwijnen die al jaren onderzoek doen naar de radar. De hoorzitting is via deze livestream te volgen. Onderstaand kun je alvast de “position paper” voor de hoorzitting lezen van Natuurkundige Dr. Leendert Vriens.

Herwijnen, SMART-L radar, repliek Tweede Kamer 10 september 2020,
Dr. Leendert Vriens

Ik behandel twee onderwerpen:

  • De richtlijnen van de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) voor blootstelling aan radio-frequente elektromagnetische velden (RF EMV) van draadloze communicatie en radar. Deze richtlijnen zijn in Nederland het toetsingskader om vast te stellen of de volksgezondheid volgens de overheid in voldoende mate beschermd is.
  • De bovennormale EMV belasting in Herwijnen door introductie van zowel 5G als door de al aanwezige KNMI radar, scheepsradars en de voorgenomen plaatsing van de SMART-L-radar.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: