Wat zal het buitenlands beleid van de volgende Amerikaanse president zijn?, door Thierry Meyssan

wat-zal-het-buitenlands-beleid-van-de-volgende-amerikaanse-president-zijn?,-door-thierry-meyssan

08-09-20 08:36:00,

De twee programma’s van de kandidaten Trump en Biden lijken niet op die van de vorige kandidaten. Het gaat niet langer om de Verenigde Staten aan te passen aan de ontwikkelingen in de wereld, maar om te bepalen wat ze zullen zijn. De vraag is existentieel, dus het is heel goed mogelijk dat de dingen zullen ontaarden en eindigen in geweld. Voor sommigen moet het land een natie zijn die ten dienste staat van zijn burgers, voor anderen moet het zijn keizerlijke status herstellen.

JPEG - 35.3 kB Het Oval Office van het Witte Huis is op zoek naar een huurder.

De Amerikaanse 2020 presidentiële campagne heeft twee radicaal verschillende visies op de Verenigde Staten: imperium of natie?

Enerzijds de claim van Washington om de wereld te domineren door “containment” – een strategie die in 1946 door George Kennan werd geformuleerd en tot 2016 door alle presidenten werd gevolgd – en anderzijds de verwerping van het imperialisme en de wens om het lot van de Amerikanen in het algemeen te vergemakkelijken – een strategie die door president Andrew Jackson (1829-37) werd geformuleerd en alleen door president Donald Trump (2017-20) werd opgepakt.

Elk van deze twee kampen hanteert retoriek die zijn ware praktijk verhult.

Democraten en Republikeinen staan als voorbode van de “vrije wereld” tegenover “dictaturen”, als verdedigers van discriminatie op grond van ras, geslacht en seksuele geaardheid, en als voorvechters van de strijd tegen de “opwarming van de aarde”. De Jacksonianen van hun kant stellen om de beurt de corruptie, de perversiteit en uiteindelijk de hypocrisie van de precedenten aan de kaak, terwijl ze oproepen om te vechten voor hun natie en niet voor het rijk.

De twee kampen delen slechts dezelfde krachtcultus; of die nu in dienst staat van het rijk (Democraten en Republikeinen) of van de natie (Jacksonianen).

Het feit dat de Jacksonianen onverwacht een meerderheid in het land zijn geworden en de controle over de Republikeinse Partij hebben overgenomen, draagt bij aan de verwarring, maar mag trumpisme niet verwarren met wat de Republikeinse ideologie sinds de Tweede Wereldoorlog is geweest.

In werkelijkheid zijn Democraten en Republikeinen vrij welgestelde mensen of professionals in nieuwe technologieën, terwijl Jacksonianen – zoals de “gele vesten” in Frankrijk – vrij arm en professioneel gebonden zijn aan het land waaruit ze niet kunnen ontsnappen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: