DNA en de werkelijkheid | Mieke Mosmuller

dna-en-de-werkelijkheid-|-mieke-mosmuller

09-09-20 09:52:00,

door

Mieke Mosmuller

09-09-2020

1 commentaren
Print!

DNA en de werkelijkheid

Deel 2 van de voordracht in Arnhem op 20 november 2018.


Daar begint dus de duizeligheid. Omdat je daar te maken krijgt met gegevens die zo duizelingwekkend groot zijn dat je je kunt voorstellen, dat daarvoor toch eerst de computertechnologie ontwikkeld moest zijn om dan ook met de DNA-informatie verder te kunnen komen en dat zie je dan ook, het gaat een beetje gelijk op. Waar in het begin nog heel moeizaam, stukje voor stukje het DNA werd ontdekt — en je probeert dan te begrijpen, hoe ze dat dan gedaan hebben, want nogmaals, je kunt het DNA niet zien, je kunt alleen door chemische reacties aannemelijk maken dat het er is — hoe hebben ze dat gedaan? Dan blijkt dat telkens een stuk DNA eerst wordt gedenatureerd, dat betekent uit zijn natuurlijke vorm gehaald, en dan wordt de helix in tweeën gesplitst, zodat je dus eenzame basen hebt, ze zijn niet meer gepaard. Daar zit een chemisch verlangen in naar het vinden van de daarbij behorende base. Wanneer je dan een ander stuk daartegenover kunt stellen en je weet welk stuk dat is, hoe dat in elkaar zit en tot een bepaald punt loopt de reactie, dan weet je tot daar, waar de reactie liep, kwam het overeen met wat ik had, met het proefmonster dat ik had. Maar dan heb je nog maar een stukje. Dat moet je vervolgens met alles zo doen. Zo ging het heel langzaam, het mislukte natuurlijk vaak en met een stukje gaat het niet, je moet een duizelingwekkend aantal van die stukjes hebben — van dezelfde stukjes, dus die moeten eerst gekloond worden. Zo is dan inmiddels een techniek ontwikkeld, die ik niet kan herhalen want het blijft een ongrijpbaar proces. Er zijn talloze filmpjes op YouTube waarin men zegt deze techniek te laten zien. Maar wat je dan ziet, is alleen de centrifuge, de ampullen en de kolfjes met vloeistoffen enzovoort, en hoe je dan de volgorde die je dan als laborant of zoiets dergelijks moet volgen, welke stappen je achtereenvolgens moet verrichten. Maar wat er achter die stappen zit, kun je uiteraard niet zien en het wordt ook niet verteld. En wanneer je dan in het wetenschappelijke zoekt dus in de tekst zal ik maar zeggen,  » Lees verder

%d bloggers liken dit: