Corona, vrijheid en de neoliberale markteconomie | Door Christian Kreiß | KenFM.de

corona,-vrijheid-en-de-neoliberale-markteconomie-|-door-christian-kreis-|-kenfm.de

10-09-20 07:13:00,

Vrije democratie of neoliberalisme? Je kunt het niet allebei samen doen.

Een standpunt van Christian Kreiß.

Milton Friedman zei in een toespraak in 1991: „Politieke vrijheid (…) heeft de neiging om economische vrijheid te vernietigen „1. Milton Friedman is niet zomaar iemand. Hij is een van de belangrijkste architecten en meesterbreinen van het neoliberalisme, dat nu bijna wereldwijd is, en is waarschijnlijk de meest invloedrijke econoom van de laatste 50 jaar. In deze toespraak stelt hij een belangrijke vraag: of economische en politieke vrijheid wel of niet verenigbaar zijn. Deze vraag zal hieronder worden onderzocht, maar in omgekeerde volgorde: Heeft een neoliberale, weinig gereguleerde, weinig sociale markteconomie de neiging om de politieke vrijheid en de democratie te vernietigen?

Gezien de ondermijning van veel basisrechten en de talrijke vrijheidsbeperkingen in de loop van de Corona-maatregelen wordt deze vraag vandaag veel intensiever gesteld dan in het verleden: Is de liberale democratie verenigbaar met een neoliberale markteconomie? Mijn antwoord: Nee. De vrijheidsbeperkende Corona maatregelen, als een vergrootglas, laten slechts een ontwikkeling zien die op de achtergrond al lang aan de gang is, ze versnellen en intensiveren deze trend alleen maar. Er moet dus geen terugkeer naar de status quo ante zijn, geen terugkeer naar de jaren voor 2020.

Allereerst moet de term „neoliberale markteconomie“ worden verduidelijkt. Het zal in de volgende zin worden gebruikt in de zin van Milton Friedman, die het vaak heeft over „kapitalisme“.2 Het gaat hier om een economisch beleid dat zo weinig mogelijk ingrijpt in het marktgebeuren, wat vooral neerkomt op belastingverlagingen, deregulering en sociale verlagingen, alsook voor bedrijven het exclusieve streven naar het principe van winstmaximalisatie (aandeelhouderswaarde)3 zonder rekening te houden met sociale bekommernissen van bedrijfsleiders, omdat dit „de fundamenten van een vrije samenleving schaadt“.4 Men zou ook kunnen spreken van een „laissez-faire markteconomie“-model.

Hieronder wordt dus expliciet NIET gesproken over een „sociale markteconomie“, maar over een economische orde met een zo zwak mogelijke staat die zo weinig mogelijk ingrijpt, waarbij zoveel mogelijk wordt geprivatiseerd en zoveel mogelijk wordt overgelaten aan de marktwerking. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw hebben we praktisch wereldwijd een economisch beleid met deze basisoriëntatie gezien. In deze context kan men spreken van de triomfantelijke opmars van het neoliberalisme en het principe van de aandeelhouderswaarde.5

Een dergelijke neoliberale,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: