Schiphol ontketent Brusselse Big Brother

10-09-20 08:00:00,

Een grote databank met daarin opgeslagen de gezondheidsgegevens van vliegreizigers -– de luchtvaartindustrie denkt daar sinds de uitbraak van Covid-19 serieus over na. Het zou de nieuwste stap zijn in de ontwikkeling van Europese informatiesystemen volgestouwd met persoonsgegevens, waar de Nederlandse overheid mede namens Schiphol al jaren voor lobbyt. De officiële motivering is dat zulke informatiesystemen Europa veiliger maken. Onderzoek van Follow the Money laat zien dat de werkelijkheid anders in elkaar steekt.

Dit stuk in 1 minuut

  • De Nederlandse overheid en Schiphol zetten zowel in eigen land als op Europees niveau al jarenlang in op automatisering van de grensprocessen, zoals de grenspoortjes op Schiphol. Daarbij worden steeds meer biometrische gegevens verzameld: vingerafdrukken en irisscans.

  • Deze automatiseringsprocessen en opslag van persoonsgegevens zouden Europa beter beschermen tegen illegale migratie en terrorisme, aldus de verklaring van de Nederlandse overheid en Schiphol. Maar uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat met name economische motieven de aanjager vormen.

  • Terwijl de Europese Unie (EU) inmiddels de op twee na grootste databank ter wereld met persoonsgegevens opbouwt, slaan privacywaakhonden groot alarm. Het is namelijk zeer de vraag of zulke systemen wel voldoende veilig zijn om gevoelige informatie uit handen van kwaadwillenden te houden.

  • Intussen gaan de ontwikkelingen binnen de luchtvaarttechnologie door: ook gegevens over onze gezondheid komen door de corona-epidemie nu in het vizier. Worden die straks eveneens opgeslagen in de Brusselse database?


Lees verder

‘Welkom! Uw grote bagage kunt u hier achterlaten. Verderop kunt u inchecken met uw vingerafdruk en uw irisscan, en kunt u met uw handbagage door de douane. Voordat u het vliegtuig in mag, geeft u uw vaccinatiegeschiedenis nog door en meten we uw temperatuur op. Uw financiële gegevens hebben we reeds doorgenomen en zijn in orde. Uiteraard behandelen we alle verzamelde data vertrouwelijk. Uw data zullen we binnen de officieel vastgestelde termijnen weer uit ons systeem verwijderen. Goede reis!’

Om ons op Europese luchthavens een veilig gevoel te geven, zouden we in de nabije toekomst best eens zo aangesproken kunnen worden. Zulke checks moeten ervoor zorgen dat terroristen geen schijn van kans maken, dat illegale immigratie stopt en dat besmettingen zoals nu met corona voorkomen worden. Zo treedt in 2022,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: