Vrijheid voor Julian Assange – Vrije Assange, nu | Door Bernhard Loyen | KenFM.de

vrijheid-voor-julian-assange-–-vrije-assange,-nu-|-door-bernhard-loyen-|-kenfm.de

11-09-20 07:09:00,

Een commentaar van Bernhard Loyen.

Op maandag 7 september is de voortzetting van het proces tegen Julian Assange begonnen, dat zal beslissen of de klokkenluider, die in Londen gevangen zat, eindelijk aan de VS zal worden uitgeleverd.

Ter herinnering: Assange wordt in de VS nog steeds aangeklaagd op grond van de zelden toegepaste Spionagewet, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd aangenomen. Op 15 juni 1917 werd de Spionagewet van kracht, die bedoeld is om te voorkomen dat de nationale defensie van de VS in gevaar wordt gebracht door de openbaarmaking of het misbruik van informatie (1).

De eerste vredesactivist die de Spionagewet toepaste was Daniel Ellsberg. In 1971 werd de term klokkenluider voor het eerst gebruikt in verband met de verspreiding van de beroemde Pentagon Papers naar de New York Times, de Washington Post en andere Amerikaanse kranten. De toenmalige sensatie, de uitgelekte documenten bewezen dat de Amerikaanse regering jarenlang tegen het publiek had gelogen over de afschuwelijke Vietnamoorlog.

Bijna veertig jaar later waren er veel effectievere manieren. Assange is sinds 2006 lid van de WikiLeaks organisatie. In 2009 konden de leden van dit onthullingsplatform ongeveer 1,2 miljoen documenten van regimecritici en anonieme bronnen presenteren, hoewel de VS nog niet in beeld zijn gekomen met betrekking tot oorlogsgebeurtenissen.

In april 2010 heeft het platform een video uitgebracht met de titel „Collateral Murder“, opgenomen vanuit de cockpit van een Amerikaanse Apache gevechtshelikopter. Het documenteert hoe Amerikaanse piloten Reuters journalisten en een minibus in Bagdad aanvallen. Tien mensen stierven bij de aanval. De Amerikaanse soldaten hadden de slachtoffers vijandelijke strijders genoemd en het vuur geopend. De video onthulde dat de vermoorde journalisten en voorbijgangers ongewapend waren. Het waren schokkende beelden die destijds werden gepresenteerd door een nog vrij onbekende klokkenluider genaamd Julian Assange miljoenen. Miljoenen, want deze video creëerde zeer snel het gewenste effect via social media kanalen.

Door deze publicatie kwam Assange voor het eerst directer in het vizier van de Amerikaanse geheime dienst. De laatste was echter niet onder de indruk en publiceerde verdere geheime oorlogsrapporten van het Amerikaanse leger uit Afghanistan, uit Irak en in november 2010 uittreksels van ongeveer 250.000 verzendingen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: