Micro-organismen | Mieke Mosmuller

micro-organismen-|-mieke-mosmuller

12-09-20 04:52:00, In deze video wordt de wetenschappelijke visie op het verschil van een bacterie en een virus besproken. Bacteriën zijn zelf cellen met het vermogen om zich te vermenigvuldigen en zij hebben hun eigen metabolisme, zijn echter wel parasieten, dat wil zeggen dat zij een voedingsbodem nodig hebben om te kunnen overleven. Een virus is geen cel, het is een stukje DNA of RNA, enkele of dubbele streng met alleen een eiwitmantel eromheen. Een virus heeft het hele cel-functioneren van de gastheer nodig om te kunnen overleven, dus zowel het vermogen tot vermenigvuldiging als het metabolisme.

Dit onderscheid zou je in het denken erover moeten verdiepen, om een idee van het werkelijke verschil te krijgen. Het echte begrip voor infectieziekten vind je pas als je durft om te denken. Kwakende kikkers veroorzaken de regen niet, maar reageren op de regen met te kwaken. Voorbeelden van het verkeerde verzorgen van het virus.

Bekijk video op YouTube

Mieke Mosmuller

Ja, dan vandaag terug naar de vraag, wat is een virus? En als we wat dieper willen kijken dan wat de wetenschap ons vertelt, dan moeten we toch eerst tot op zekere hoogte weten wat de wetenschap ons in feite vertelt. En daarvoor heb ik mijn kennis opgefrist. En je kunt eigenlijk zeggen dat een virus iets heel anders is dan een bacterie. Want een bacterie leeft dankzij de eigenschappen van de gastheer, een bacterie is een parasiet, kan niet buiten een gastheer leven. Maar een virus leeft niet alleen door de producten van een gastheer, maar een virus dringt door tot in de cel, soms zelfs tot in de kern, en gebruikt daar niet alleen de reeds geproduceerde stoffen, die de mens produceert, maar het produceren zelf wordt door de gastheer gegeven, en dat is iets heel anders. Een bacterie is dus een parasiet, maar een virus gaat veel verder. Een virus heeft eigenlijk niet de mogelijkheid om zelfstandig te zijn, zelfs niet in een gastheer zonder meer, want een virus heeft slechts één nucleïnezuur beschikbaar, klein of ook groot, lang, RNA, of DNA, en dat is eigenlijk alles wat het is. We vinden er dan een eiwitlaagje omheen, maar verder heeft het virus zelf niets beschikbaar en moet het de capaciteiten van de gastheer volledig benutten.

Dat is de wetenschappelijke conclusie.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: