Municipalisme à la française – UITPERS

municipalisme-a-la-francaise-–-uitpers

12-09-20 04:52:00,

De Franse gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug en die verliepen niet rimpelloos.  Zeker dan de eerste ronde van 15 maart 2020 niet die in volle coronatijd werd gehouden en gekenmerkt werd door een zeer lage opkomst.De lijsten van La République en Marche (LRM) van president Macron deden het ronduit slecht in tegenstelling tot de groene lijsten van Europe Écologie-Les Verts (EELV) die overwegend goed scoorden. Op 28 juni 2020 tijdens de tweede stemronde kwamen er nog minder kiezers opdagen – slechts 41 procent – maar die zorgde ervoor dat Frankrijk nóg groener kleurde, ook in grotere steden als Lyon, Strasbourg, Bordeaux, Marseille, Poitiers, Besançon, Chambéry, Tours, Annecy en Colombes haalde de groenen van EELV het burgermeesterambt binnen of kwamen haar leden via een coalitie in het nieuwe bestuur.

Municipalisme

Minder aandacht bij al dat partijpolitieke geweld ging er uit naar de kleinere bewegingen van burgerplatformen die zich stilaan in het politieke landschap beginnen te nestelen, vooral dan op het gemeentelijk niveau, waar het bestuur gekenmerkt wordt door een veel grotere nabijheid van en bij de burgers. Dat wordt municipalisme genoemd. Die stroming bekijkt de stad of het dorp als een bevoorrechte schaalgrootte waar het gaat over politieke participatie. De grondslag van het municipalisme gaat er vanuit dat het stedelijk niveau toelaat om een andere politiek uit te werken en te streven naar andere politieke verhoudingen dan op nationaal niveau. (1)

Die municipalistische tendens die zich in intussen over de hele wereld in verschillende vormen ontwikkelt – denk maar aan de Spaanse rebelse steden – is ook in Frankrijk sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen van 2014 de kop beginnen opsteken. Zo werd Saillans, een rustig dorpje in de Vercors, in het departement van de Drôme met haar ongeveer 1300 inwoners ineens bekend in Frankrijk en ook daarbuiten. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 behaalde de lijst ‘Autrement pour Saillans…tous ensemble’ een klinkende overwinning. ‘Dans un village de la Drôme, la révolution participative est en marche!’ blokletterde Lisa Giachino in ‘L’Âge de faire’ van 4 september 2014, en Gaspard d’Allens en Lucile Leclair verklaarden in ‘Reporterre’ van 7 mei 2016 ‘Á Saillans, les habitants réinventent la démocratie’. Saillans, maar ook Kingersheim, Loos-en-Gohelle, Grenoble, Tremargat, Ungersheim werden met hun andere aanpak pioniersgemeenten.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: