Stichting voor het Onderzoek van de Misdaden van het Corona-regime van Terrorisme en Centrale Herdenkingsplaats | Door Anselm Lenz | KenFM.de

stichting-voor-het-onderzoek-van-de-misdaden-van-het-corona-regime-van-terrorisme-en-centrale-herdenkingsplaats-|-door-anselm-lenz-|-kenfm.de

14-09-20 09:44:00,

Een standpunt van Anselm Lenz, redacteur van het weekblad Demokratischer Widerstand.

Nu de wind is gaan draaien en een nieuwe sterke democratische beweging in Duitsland de weg naar de toekomst wijst, is een moment van innerlijke reflectie op zijn plaats: de Duitsers gaan de weg van constitutionele vernieuwing, neutraliteit en uitgebreide referenda. Ze zullen meer democratie durven. Maar de tijd onder het Corona-regime eiste ook slachtoffers.

Sinds de grote demonstraties in Berlijn in augustus 2020 weet het land het, de wereld weet het: de Duitsers vernieuwen hun democratie van binnenuit, vanuit hun midden. Met de demonstraties tegen het Corona-regime en de afkondiging van een grondwetgevende vergadering hebben de Duitsers grote democratische tradities van de 19e en 20e eeuw overgenomen en licht geworpen op de duisternis aan het einde van het Corona-tijdperk. Dit heeft wereldwijd een positieve respons opgeleverd en heeft de democratiebewegingen in bijvoorbeeld Madrid, Parijs en Londen geïnspireerd.

Als honderdduizenden en miljoenen mensen zich democratisch in hun land verzamelen, weet iedereen dat er een nieuw tijdperk aanbreekt. De Duitsers nemen het beste van de beproefde Basiswet mee naar hun toekomst voor meer democratie; ze maken een nieuwe overeenkomst op grond van artikel 146 van de Basiswet, waarmee ze de crisis omvormen tot hun gemeenschappelijk ontwaken. De noodzaak om de democratische instellingen te herzien wordt al enige tijd gevoeld, de noodzaak van nieuwe economische kaderwetgeving zeker al meer dan tien jaar, sinds de ernstige financiële crisis van 2007.

Met hun bijeenkomsten overwint het Duitse volk ook een historisch trauma – van meet af aan gesteund door de geest van internationale vriendschap, vrede en sociaal evenwicht. De liberale revoluties in het 19e eeuwse Duitsland brachten veel verbeteringen met zich mee. Maar in de jaren 1830 en 1848 zijn de Duitsers maar halverwege gegaan.

Er is geen echte en volledige overeenstemming over vrijheid en democratie tot stand gekomen, waardoor het aan de willekeur van de bestaande autoriteiten is overgelaten. De Duitsers worden daar vandaag de dag nog steeds door getroffen; ze zijn een „laattijdige natie“, te romantisch, misschien te „verward“ om echt op het bal voor de democratie te blijven,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: