Een waarschuwingsbord in Mali | Door Rüdiger Rauls | KenFM.de

een-waarschuwingsbord-in-mali-|-door-rudiger-rauls-|-kenfm.de

15-09-20 07:59:00,

Een standpunt van Rüdiger Rauls.

De militaire staatsgreep in Mali bedreigt de Westerse architectuur van de stabiliteit in de Sahelzone. Dit blijkt nu weer een probleemgebied te zijn met onberekenbare gevolgen voor het Westen van de waarden.

Mali, Minsk en Hong Kong

Mali is ver weg voor zowel het Duitse publiek als de opinieleiders in dit land. De gebeurtenissen in Wit-Rusland bepalen de krantenkoppen in Europa: beschuldigingen van verkiezingsfraude, protesten van de bevolking tegen een autocratische heerser, eisen voor nieuwe verkiezingen of zelfs het ontslag van de autocraat. Poetin krijgt de schuld van de omstandigheden in Wit-Rusland. Want hij houdt zijn beschermende hand over Loekasjenko, volgens de opvattingen van het Westen en zijn opinieleiders.

Maar alles wat door de westerse media over Wit-Rusland en Poetin wordt verspreid, geldt evenzeer voor de situatie in Mali. „Er waren massale protesten tegen de nu afgezette president Boubacar Keita sinds juni“(1). Waar was de steun van het Westen voor de demonstranten in Mali, waar was de uitgebreide aandacht van de Westerse media? In tegenstelling tot in Wit-Rusland zijn er geen miljoenen mensen naar de oppositie gevloeid.

Zelfs de burgers van Mali „beschuldigden de president ervan de parlementsverkiezingen van maart en april te manipuleren. Dit was al gepland voor 2018″(2), maar werd destijds om veiligheidsredenen geannuleerd. Toen het eindelijk gepland was voor 2020, werd de oppositiekandidaat, Soumaila Cissé, enkele dagen voor de verkiezingen ontvoerd. Ondanks soortgelijke schendingen, die in Wit-Rusland sterk worden veroordeeld, werden de verkiezingsresultaten in Mali toch internationaal erkend.

Dit alles gebeurde onder de ogen van het Westen van waarden, dat al jaren een sterke militaire aanwezigheid in het land heeft. Het is niet bekend dat westerse vertegenwoordigers hun politieke gewicht in Mali in dezelfde mate hebben gebruikt om de rechtsstaat en de burgerrechten te bevorderen als nu om soortgelijke redenen in Wit-Rusland of Hongkong wordt geprobeerd. Het Westen hield daarom de hand op Keita, net zo beschermend als waarvan het wordt beschuldigd in het geval van Loekasjenkos Poetin.

Unanieme verontwaardiging werd door de westerse media aan China geuit toen de verkiezingen in Hongkong om veiligheidsredenen werden uitgesteld vanwege Corona. Kritiek en nieuwe sancties werden van alle kanten toegejuicht.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: