Wereldwijde economie: De rust voor de storm | Door Ernst Wolff | KenFM.de

wereldwijde-economie:-de-rust-voor-de-storm-|-door-ernst-wolff-|-kenfm.de

15-09-20 07:59:00,

Een commentaar van Ernst Wolff

We ervaren de spreekwoordelijke rust voor de storm in de wereldeconomie en het mondiale financiële systeem van vandaag de dag. De ineenstorting van de financiële markten in maart is op de achtergrond geraakt in de publieke belangstelling, evenals de sluiting van hele industrieën en de verstoring van de wereldwijde toeleveringsketens in maart en april.

Hoewel het nu algemeen bekend is dat we op dit moment te maken hebben met de ergste recessie van de moderne tijd, dat het financiële systeem deze keer alleen in leven kon worden gehouden door triljoenen injecties en dat er nog nooit in de hele geschiedenis van de economie zo’n golf van ontslagen en zoveel arbeidstijdverkorting is geweest als dit jaar – maar dit lijkt op dit moment geen probleem te zijn voor de meerderheid van de mensen.

Er zijn waarschijnlijk twee belangrijke redenen voor deze houding. Ten eerste concentreren politici en de mainstream media zich al maandenlang met veel succes op het aanwakkeren van de angst die ze hebben opgewekt voor de gevolgen van Covid-19 naar steeds nieuwe hoogten. Ten tweede doen beiden alsof de economie nu weer op de weg naar herstel is en er al een verbetering in zicht is.

Aangezien de reputatie en de geloofwaardigheid van zowel politici als de reguliere media de afgelopen maanden sterk hebben geleden, is het onwaarschijnlijk dat het aantal mensen dat daadwerkelijk in zo’n wonderbaarlijk economisch herstel gelooft, zeer groot zal zijn. Het feit dat de meerderheid van de mensen de neiging heeft om de kwestie te vermijden, is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de paniek van de afgelopen maanden bij veel mensen een diepgewortelde algemene angst voor de toekomst heeft doen ontstaan, waardoor de meerderheid zijn kop in het zand heeft gestoken.

De belangrijkste taak op dit moment is dan ook het doorbreken van deze verlammende stijfheid. Maar hoe? Er is maar één manier: door pure wijn te schenken aan de onzekere meerderheid, ook al willen ze het niet horen, door hen onophoudelijk te informeren over de huidige ontwikkelingen en zo hun vertrouwen te winnen, uitsluitend door middel van correcte analyses. Dit vereist geduld,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: