Amerikaanse sancties tegen ambtenaren van het Internationaal Strafhof – UITPERS

amerikaanse-sancties-tegen-ambtenaren-van-het-internationaal-strafhof-–-uitpers

17-09-20 01:25:00,

Op 2 september 2020 sanctioneert de VS twee functionarissen van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag omdat ze onderzoek doen naar vermoedelijke oorlogsmisdaden van de Amerikaanse troepen en de Centrale Inlichtingendienst (CIA) in Afghanistan. De geviseerden zijn ICC-aanklager Fatou Bensouda en Phakiso Mochochok. Mochchock wordt gesanctioneerd omdat hij als hoofd van de afdeling Jurisdictie, Complementair en Samenwerking van het ICC, materiële bijstand verleent aan Bensouda.

Staatssecretaris Mike Pompeo zegt daarover: De Verenigde Staten ondernemen actie om Amerikanen te beschermen tegen onrechtvaardig en onwettig onderzoek door het Internationaal Strafhof (ICC), dat onze soevereiniteit bedreigt en een gevaar vormt voor de Verenigde Staten en onze bondgenoten… De roekeloosheid van het ICC heeft ons tot op dit punt gebracht, en het kan het ICC niet worden toegestaan om door te gaan met zijn politiek gestuurde bepaling van doelwitten onder Amerikaans personeel”.

De sancties zijn racistisch in die zin dat ze enkel slaan op de twee Afrikanen onder de vijf functionarissen bij het ICC-Bureau van de aanklager (OTP). Ondanks mogelijke connecties met het Afghaanse onderzoek, kozen de VS ervoor om de directeur van de Onderzoeksdivisie Michel de Smedt, plaatsvervangend aanklager James Stewart, en directeur van de Afdeling Vervolging Fabricio Guariglia, niet te sanctioneren.

Door de sancties zijn Bensouda en Mochochok opgenomen op de Specially Designated Nationals and Blocked Persons lijst, die het Office of Foreign Assets Control (OFAC) bijhoudt. Een persoon die op de lijst terecht komt ziet al zijn activa in de VS geblokkeerd en kan nergens ter wereld nog transacties uitvoeren in Amerikaanse dollars. Daarnaast riskeert iedereen en elke organisatie die diensten of materiële bijstand aan de gesanctioneerde levert zelf gesanctioneerd te worden. Reizen naar de VS kan niet meer, ook familieleden vallen oder die regel.

Het ICC is de vijand

De VS menen dat het Internationaal Strafhof een bedreiging vormt voor hun imperialistische uitspattingen. Vanaf de oprichting ervan in 1998 zijn ze nooit gestopt met hun pogingen om het ICC te destabiliseren. Staatssecretaris Mike Pompeo noemde het ICC een “kangoeroe-rechtbank”. De Amerikaanse procureur-generaal William Barr beweerde dat het ICC “weinig meer dan een politiek instrument is geworden dat door onberekenbare internationale elites” wordt gebruikt “om het buitenlands beleid van democratisch verantwoordelijke soevereine naties te manipuleren en te ondermijnen”.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: