Een hoogtepunt uit de vrouwenmars op 13 september – toespraak van de kleine activist | Stichting Vaccin Vrij

een-hoogtepunt-uit-de-vrouwenmars-op-13-september-–-toespraak-van-de-kleine-activist-|-stichting-vaccin-vrij

18-09-20 12:13:00,

In mijn professionele leven werk ik als juridisch adviseur bij een gemeente. Daar adviseer ik de manager van vuilnismannen en andere uitvoerders die zich bezighouden met het schoonhouden en beheren van de stad. In mijn vrije tijd deel ik mijn mening en zorgen over de maatregelen van de overheid in de strijd tegen Corona. Ik ben fel tegen de Coronawet en spreek mij kritisch uit tegen het nationale en mondiale beleid dat onze grondrechten wereldwijd onder druk zet. Ik doe zoveel ik kan, en waar ik kan. In mijn directe omgeving, op straat, en op social media, onder de naam “De Kleine activist”.

Ik sta hier uitdrukkelijk niet namens de overheid. Ik sta hier niet als ambtenaar. Ik sta hier als mens. Als moeder met een mening. Als vrouw met een missie. Ik wil mensen informeren en activeren, door mijn kennis en gevoel te laten spreken, voor de bescherming van onze grondrechten. Rechten waar onze voorouders voor hebben gevochten, en die onze rechtstaat ten alle tijden zouden moeten beschermen.

Anonieme collega’s stuurde al snel screenshots van mijn kritische posts naar mijn teamleider. En ik werd door hem ter verantwoording geroepen. Het recht op vrije meningsuiting is een groot goed, zei hij. Maar let op, je bent een visitekaartje van de gemeente, en daar zijn grenzen aan verbonden. Als je verder op de voorgrond wilt treden met jouw mening, houd er dan rekening mee dat het wellicht bij een directeur terecht komt, die er anders over denkt dan ik.

Die boodschap kwam hard aan, vorige maand. Ik ben ervan in de war geraakt. Ik voelde dat mijn intrinsieke noodzaak om verzet te bieden, ten koste zou kunnen gaan van mijn baan. Van mijn basis, mijn zekerheid, mijn werkplezier. Ik heb zelfs overwogen om hier vandaag niet te staan. Totdat ik dat uitsprak tegen een goede vriendin, en zij in tranen tegen mij zei: maar dit is nou precies het probleem. Mensen staan niet op uit angst voor de gevolgen. Als jij je nu monddood laat maken door deze indirecte dreigementen, dan werk je passief mee aan het in standhouden van een van de grootste problemen van het systeem. Als mensen op jouw niveau in de ambtelijke ladder, zich op persoonlijke titel niet eens meer mogen uitspreken, kan je nagaan hoe dat werkt in de hogere regionen van onze politiek.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: