Was de Corona-crisis gepland? | Door Paul Schreyer | KenFM.de

was-de-corona-crisis-gepland?-|-door-paul-schreyer-|-kenfm.de

22-09-20 07:11:00,

Hoe is de Corona-crisis begonnen? En hoe is het een media-evenement geworden? Als men de exacte volgorde van de gebeurtenissen in januari 2020 bekijkt, komen er verrassende inzichten naar voren – en enkele vragen. Een uittreksel uit het nieuwe boek „Kroniek van een aangekondigde crisis“.

Een standpunt van Paul Schreyer.

Op oudejaarsavond 2019 begon de Corona-crisis zich te ontvouwen in de media – aanvankelijk nog schuchter en onopvallend. Het eerste verslag verscheen op 31 december en luidde

„Een mysterieuze longziekte is uitgebroken in de centrale Chinese metropool Wuhan… Tot nu toe zijn er 27 mensen geïdentificeerd, de gezondheidscommissie van de stad rapporteerde. De ‚Volkszeitung‘ ging de geruchten op het internet tegen dat het een nieuwe uitbraak van de longziekte SARS zou kunnen zijn. De gezondheidscommissie meldde dat veel van de infecties terug te voeren waren op een bezoek aan de Huanan-vismarkt in Wuhan. De geïnfecteerde mensen waren in quarantaine geplaatst. Zeven van hen zijn in een ernstige toestand.

Dit dpa-rapport, dat blijkbaar gebaseerd was op een rapport van het persbureau Reuters, dat op zijn beurt gebaseerd was op een persbericht van het Wuhan City Health Department, werd in tientallen Duitse media gepubliceerd, maar trok geen verdere aandacht vanwege het gebrek aan duidelijke relevantie.

Het feit dat 27 zieke (niet dode) mensen aan de andere kant van de wereld hebben geleid tot een agentuuroverzicht in Duitsland en andere westerse landen vraagt om een verklaring. Het feit dat persbureaus deze informatie het publiceren waard vonden, hield ongetwijfeld verband met de in het rapport genoemde „geruchten op het internet“ (wie verspreidt ze eigenlijk?), waarin gespeculeerd werd dat de longziekte SARS, die in 2003 epidemisch voorkwam en sindsdien weer is verdwenen, mogelijk weer zou kunnen uitbreken. SARS was nog steeds levendig in de hoofden van veel mensen, omdat het fenomeen al wekenlang wereldwijd de krantenkoppen haalde. Alle eerste berichten over de „mysterieuze longziekte“ verwezen naar de SARS-uitbraak van 17 jaar geleden. Dat was de context die in de eerste plaats de belangstelling heeft gewekt.

Al ten tijde van de eerste publicatie begon de informatiecontrole. Volgens een Chinees rapport van 1 januari 2020 heeft de politie in Wuhan verschillende mensen gearresteerd die „valse informatie“ over de ziekte hadden verspreid op het internet,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: