Belgische advocate legt vinger op zere plek – gedragscode journalisten wordt systematisch overtreden | Stichting Vaccin Vrij

belgische-advocate-legt-vinger-op-zere-plek-–-gedragscode-journalisten-wordt-systematisch-overtreden-|-stichting-vaccin-vrij

23-09-20 09:09:00,

De onderstaande brief aan alle mediakanalen in België circuleert op Facebook. Het is een open brief, en in de kern van de zaak komt het erop neer dat de media niet langer een betrouwbare bron van informatie zijn. Dit is ook in Nederland het geval, vandaar dat ik deze brief onder uw aandacht breng. Hij is geschreven door Carine Knapen, advocaat in België.

 

Open brief aan de redactie van:
VRT NWS VRT NWS Canvas Terzake VTM NIEUWS VTM HLN.be Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg De Morgen De Standaard Nieuwsblad.be De Gentenaar RingTV ATV TV Limburg BE TV OOST VLAANDEREN ROB-tv

Geachte Dames en Heren,

Elkeen van uw redacties is sinds de aanvang van de corona crisis – nog meer dan vroeger – zeer actief op social media, alwaar u de berichtgeving uit de visuele media of geschreven pers systematisch reproduceert of online plaatst.

 

Ik (en samen met mij vele anderen ) heb u de afgelopen weken reeds tal van keren gewezen op de valse berichtgeving die u dagelijks verspreid in de media, hetzij via een reactie op deze of gene publicatie, hetzij via een chat op uw FB-pagina, hetzij via een open brief ter uwer attentie waarin ik u tag en waarin ik u telkens wijs op de niet waarheidsgetrouwe mededelingen die u de wereld in stuurt.

U reageert nooit en verleent ook geen gevolg aan mijn herhaalde oproepen om uw niet waarheidsgetrouwe berichtgevingen te staken.

Het lijkt mij dan ook noodzakelijk dat ik u de gedragscode voor journalistiek ( die u schijnbaar vergeten bent ) in herinnering breng.

 
Deze gedragscode bestaat uit 4 fundamentele pijlers:

1./ WAARHEIDSGETROUW BERICHTEN
2./ ONAFHANKELIJK INFORMEREN
3./ FAIR PLAY
4./ RESPECT VOOR PRIVÉLEVEN EN MENSELIJKE WAARDIGHEID

Elke nieuwsdienst is verondersteld en heeft overigens ook de verdomde plicht om deze gedragscode na te leven. U doet dit echter niet en pleegt dagelijks ernstige inbreuken op deze gedragscode.

1./ WAARHEIDSGETROUWE BERICHTEN

De berichtgeving die u via het nieuws, actualiteiten-programma’s of andere programmaties verricht dient in overeenstemming te zijn met de werkelijkheid. De waarheid zou door u hoog in het vaandel moeten gedragen worden.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: