Besmettingen en IC-opnames: een tweede golf van vraagtekens – Viruswaarheid

besmettingen-en-ic-opnames:-een-tweede-golf-van-vraagtekens-–-viruswaarheid

24-09-20 11:33:00,

Grens fictie en realiteit vervaagt verder

Door mr. Jeroen Pols

Rotterdam – 23 september 2020 – 

Vrijdagavond kondigden ministers Rutte en De Jonge aan dat de tweede golf gekomen is. Het aantal “besmettingen” en IC-opnames stijgen volgens het duo. Intussen blijven prangende vragen onbeantwoord. Tweede golf of gerommel met feiten? Het is evident dat Rutte en De Jonge de afgelopen weken aankoersen op nieuwe en strengere maatregelen. De eerste stappen werden afgelopen week gezet met onder meer verdere beperkingen voor de gekwelde horecabranche. De ongerijmdheden in het theaterstuk van Rutte neemt pijnlijke vormen aan.

Signaalwaarde

Op 13 september publiceerde deze website een artikel over de signaalwaarde. Tot voor kort was dit volgens het RIVM een onbruikbaar criterium om als “alarmbel” te gebruiken. Het zou vooral op aannames gebaseerd zijn. Op 11 september verwees Rutte juist naar dit kengetal om nieuwe maatregelen aan te kondigen. Enkele dagen eerder verwijderde het RIVM de tekst over de signaalwaarde van haar website. 

Testcampagne

Aanleiding voor deze nieuwe alarmfase zijn de aantallen positieve testresultaten. De regering laat onvermeld dat deze stijging vooral het gevolg is van een ongekende testcampagne. De aantallen stegen van dagelijks zevenduizend in juni tot 25 duizend nu. Dit aantal stijgt nog verder naar 75 duizend eind oktober. Wie meer test krijgt meer positieve uitslagen.

Betrouwbaarheid PCR-test

Daarbij bestaan over de betrouwbaarheid van de gebruikte PCR-test veel vragen. Alle fabrikanten waarschuwen in hun productbeschrijving dat positieve testresultaten een indicatie zijn op de aanwezigheid van het virus maar verder klinisch onderzoek noodzakelijk is om een diagnose te stellen. De test is verder niet bedoeld voor asymptomatische personen. 

Teststraten

Ook dient het materiaal volgens de leverancier onder strikt omschreven omstandigheden in een klinische omgeving afgenomen te worden. Op dit moment vindt de afname veelal in een tochtige teststraat plaats met inzet van ongeschoold niet medisch-personeel door geopende autoramen. 

Betrouwbaarheidsonderzoek

De test heeft volgens wetenschappelijke onderzoeken uit het buitenland een foutmarge van enkele procenten tot in sommige omstandigheden meer dan 60 procent. De minister weigerde eerder op Kamervragen een betrouwbaarheidsonderzoek  te verstrekken. 

Ook het RIVM beweerde tijdens het kort geding op 24 augustus niet over dergelijke stukken te beschikken. Dit bleek niet overeenkomstig de waarheid.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: