VS-Senaat vreest herhaling scenario 2019 bij nieuwe verkiezingen Bolivia – Hands off Venezuela

vs-senaat-vreest-herhaling-scenario-2019-bij-nieuwe-verkiezingen-bolivia-–-hands-off-venezuela

24-09-20 07:51:00, Bolivia | September 24, 2020 Bron: David Verstockt, fos-socsol, dewereldmorgen.be 24 september 2020 ~~~

Op 18 oktober gaan de Boliviaanse verkiezingen door. Een vierde uitstel lijkt weinig waarschijnlijk. De vorige verkiezingen op 20 oktober 2019 verliepen dramatisch, daarom is internationale waakzaamheid bij deze nieuwe verkiezingen geboden. Meerdere VS-senatoren vragen onderzoek over de nefaste rol die de OAS toen heeft gespeeld en nu opnieuw dreigt te spelen. David Verstockt, FOS-vertegenwoordiger in Bolivia geeft toelichting bij de situatie. donderdag 24 september 2020 11:02Spread the love

Zelfs het Amerikaans Congres erkent dat de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) een bijzonder nefaste invloed heeft gehad op de verkiezingen van 2019. Meerdere Amerikaanse Democratische senatoren hebben hun bezorgdheid geuit bij minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo over de rol die de OAS toen heeft gespeeld (zie Hoe de OAS staatsgreep Bolivia mee organiseerde).

Nefaste partijdige rol van de OAS

De OAS zal opnieuw een verkiezingsmissie organiseren aanstaande 18 oktober. Daarover zijn tientallen Democratische senatoren “diep verontrust”. Ze verwijzen naar de verschillende internationale onderzoeken die bevestigen dat de “beweringen van de OAS over een ‘onuitlegbare verandering’ in de trend van de stemmentelling na de verkiezingen van oktober (2019) zijn gebaseerd op een verkeerde statistische analyse”.

Drie internationale onderzoeken bevestigden sindsdien dat er geen sprake was van grootschalige fraude tijdens de verkiezingen van oktober 2019. Dit narratief stak echter wel de lont in het kruitvat.

In hun schrijven aan Pompeo stellen de senatoren verder dat “gezien het feit dat de OAS werd uitgenodigd om de volgende presidentsverkiezingen in Bolivia te monitoren is het bijzonder zorgwekkend dat OAS-secretaris-generaal Luis Almagro en zijn collega’s antwoorden blijven ontwijken over de verklaringen en acties die geleid kunnen hebben tot de erosie van democratie en mensenrechten in Bolivia. Het VS-Congres keurt het grootste deel goed van het OAS-budget. Wij hebben daarom een verantwoordelijkheid dat de Amerikaanse belastingdollars worden gebruikt om organisaties te ondersteunen die transparant functioneren en democratische waarden eren in plaats van ze te ondermijnen.”

Deze Amerikaanse politici eisen een onderzoek over de rol van de OAS vorig jaar in Bolivia. “Gezien deze verontrustende situatie dringen wij bij u aan om de diplomatieke middelen van het ministerie van buitenlandse zaken in te zetten om een volledig onafhankelijk onderzoek te voeren over de verklaringen en rapporten van de OAS in verband met de Boliviaanse verkiezingen van 2019” (de volledige brief van de senatoren vind je hier).

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: