Wat komt er na de recessie van de eeuw? | Door Christian Kreiß | KenFM.de

wat-komt-er-na-de-recessie-van-de-eeuw?-|-door-christian-kreis-|-kenfm.de

24-09-20 07:52:00,

Wat gebeurt er dan? Wat staat ons te wachten?

Een standpunt van Christian Kreiß.

Een paar weken geleden, toen de laatste economische gegevens voor het tweede kwartaal van 2020 verschenen, werd een „recessie van de eeuw“, de ergste economische crash binnen een kwart van de economische wereldgeschiedenis, geregistreerd.1 Maar wat betekent dit voor ons? En vooral: wat gebeurt er nu?

Onlangs werden in dit verband twee interessante studies gepubliceerd: op 16 september door de OESO: „Coronavirus: Living with Uncertainty „2 en op 17 september door Save the Children/Unicef, een studie getiteld „150 miljoen meer kinderen in armoede gegooid door Covid-19″3 .

Volgens de OESO-studie is de wereldeconomie in de maanden april tot juni 2020 met meer dan 10 procent gekrompen ten opzichte van eind 2019. De economische productie in het tweede kwartaal van 2020 was dus ongeveer 12 procentpunten lager dan de OESO eind 2019 had voorspeld. Dit betekent dat de economische macht bijna een achtste lager was dan kort daarvoor werd verwacht. Een achtste is nogal wat. Stel je voor dat je van de ene week op de andere een achtste minder geld in het huishoudbudget hebt, wat voor de meeste mensen in hun dagelijks leven goed merkbaar is.

Terloops moet worden opgemerkt dat de OESO-studie de pandemie van Covid op misleidende wijze de schuld geeft van de crash van de wereldeconomie, en niet van de drastische, vrijheidsbeperkende lockdown -maatregelen die door de regeringen zijn opgelegd. Natuurlijk had het coronavirus heel anders aangepakt kunnen worden dan de meeste regeringen op aarde, zoals Zweden laat zien. Dan zou de economie niet zo hard zijn gecrasht, zoals het Zweedse voorbeeld ook laat zien.

Volgens de economen van de OESO zal de economische terugval niet zo snel worden ingehaald. Voor het einde van 2021 verwachten zij dat de mondiale economische macht ruim vijf procent zwakker zal zijn dan zonder de coronamaatregelen het geval zou zijn geweest. Dit geldt echter alleen voor het gemiddelde van alle landen. Afzonderlijke landen, vooral China (ongeveer min één procent) en Duitsland (ongeveer min twee procent), zullen naar verwachting tegen eind 2021 de output gap grotendeels hebben ingehaald, terwijl andere landen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: