Wereldwijde mobilisatie voor VN-onderzoek naar Israelische apartheid – BDS Nederland

wereldwijde-mobilisatie-voor-vn-onderzoek-naar-israelische-apartheid-–-bds-nederland

25-09-20 07:31:00,

Een brief, ondertekend door 452 maatschappelijke groeperingen over de hele wereld, lanceert een wereldwijde campagne waarin de VN werd opgeroepen haar verantwoordelijkheid op zich te nemen voor het onderzoeken en uitroeien van de Israelische apartheid, net als bij de apartheid in zuidelijk Afrika.


In een gisteren vrijgegeven brief riepen 452 maatschappelijke groeperingen – vakbonden, bewegingen, politieke partijen en organisaties – uit tientallen landen over de hele wereld, de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en haar lidstaten, die momenteel bijeenkomen in New York, op om de Israelische apartheid te onderzoeken en om gerichte sancties op te leggen om de Israelische apartheid en de illegale annexatie van Palestijns land te stoppen.

De brief markeert de lancering van een wereldwijde publiekscampagne waarin de VN wordt opgeroepen haar verantwoordelijkheid te nemen voor het onderzoek naar en de uitroeiing van het apartheidsregime van Israel, vergelijkbaar met de rol die het heeft gespeeld bij het beëindigen van de apartheid in zuidelijk Afrika.

De wereldwijde brief noemt “de toenemende erkenning van Israels handhaving van een apartheidsregime over het Palestijnse volk.” Het merkt op dat 47 onafhankelijke mensenrechtendeskundigen binnen de Verenigde Naties hebben verklaard dat de plannen van de Israelische regering om grote delen van de bezette Westelijke Jordaanoever illegaal te annexeren “een visie van een 21e-eeuwse apartheid” zouden vormen.

De brief, uitgebracht door de Palestijnse Raad voor Mensenrechtenorganisaties, ondersteunt de oproep van het Palestijnse maatschappelijk middenveld in mei tot sancties tegen Israel om de aanhoudende annexatie en apartheid te stoppen.

Palestijnse maatschappelijke groeperingen organiseren van 22 tot 28 september een wereldwijde actieweek tijdens de AVVN, gericht op de hashtag #UNInvestigateApartheid.

Onder de vele prominente ondertekenaars van de brief zijn: het Palestinian NGO Network (PNGO) met zijn 142 lidorganisaties; de Argentijnse Liga voor Mensenrechten; La Via Campesina (Zuidoost-Azië); National Alliance of People’s Movements (India); Jewish Voice for Peace (VS); La Cimade (Frankrijk); Franse Communistische Partij; Trocaire (Ierland); Sinn Féin (Ierland); Confederación General del Trabajo, (CGT) (Spanje); en Mwatana for Human Rights (Jemen).

De wereldwijde brief besluit met een oproep aan de VN en al haar lidstaten om:

  • Internationale onderzoeken te beginnen naar het Israelische apartheidsregime over het Palestijnse volk als geheel, evenals naar de bijbehorende staats- en individuele strafrechtelijke aansprakelijkheid, onder meer door het opnieuw samenstellen van het speciale VN-comité tegen apartheid en het VN-centrum tegen apartheid om een einde te maken aan apartheid in de eeuw.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: