Interview met Bolivia’s Vice President Kandidaat David Choquehuanca – Hands off Venezuela

interview-met-bolivia’s-vice-president-kandidaat-david-choquehuanca-–-hands-off-venezuela

28-09-20 07:34:00, Bolivia | September 27, 2020 Bron: Jacobin Magazin 26 september 2020 ~~~

“De Coup Against Evo Morales werd gedreven door Multinationals en de Organisatie van Amerikaanse Staten”
“Wij hebben besloten niet langer de wegen van het Noorden te bewandelen, van de ontwikkeling die heeft geleid tot vernietiging en die heeft geleid tot armoede en ongelijkheid”
“In 2015 namen we het voorzitterschap van de Groep van 77 en China op ons en organiseerden we een bijeenkomst met presidenten, ministers en wetenschappers uit meer dan 130 landen. Daar analyseerden we de wereldwijde wanorde, de milieu-, energie- en financiële crisis. En een van de conclusies die we trokken was de noodzaak om een nieuwe wereldorde op te bouwen, beginnend in het Zuiden, gebaseerd op sociale rechtvaardigheid. Als we onze wiphala’s opheffen, zeggen we dat we integratie willen, dat we eenheid willen, dat we vrede willen, dat we harmonie willen.”

Jacobin Magazin – Denis Rogatyuk en Bruno Sommer Catalan, in gesprek met David Choquehuanca.

26 september 2020 – Bolivia gaat volgende maand eindelijk opnieuw presidentsverkiezingen houden. Uit peilingen blijkt dat MAS-kandidaat Luis Arce de socialistische regering, die in november vorig jaar door de staatsgreep werd verdreven, gaat herstellen. Zijn running mate David Choquehuanca vertelde Jacobin over de repressie waar MAS mee te maken heeft gehad en hoe de partij ervoor wil zorgen dat de democratische keuze van de Bolivianen wordt gehandhaafd.

Met nog amper drie weken te gaan tot de nieuwe algemene verkiezingen in Bolivia, komen de campagnes van zowel de Movement Toward Socialism (MAS) als de rechtse tegenstanders in volle gang. Tot nu toe hebben de campagnes van de twee belangrijkste rechtse presidentskandidaten, Carlos Mesa en Luis Fernando Camacho, zich grotendeels geconcentreerd op het naar voren komen als de belangrijkste uitdager van de MAS, waarbij ze opscheppen over de rol die ze hebben gespeeld bij het omverwerpen van de regering van Evo Morales in de staatsgreep van afgelopen november. Maar terwijl ze in de aanloop naar de stemming van 18 oktober een lastercampagne tegen de MAS hebben gevoerd – en zelfs wanbeleid van postcoup-president Jeanine Áñez aan de kaak hebben gesteld – moeten ze nog concrete voorstellen doen, hoe ze Bolivia uit de sociaaleconomische ineenstorting kunnen halen.

Op 17 september kondigde Áñez aan dat ze zich uit de presidentiële race zou terugtrekken,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: