De grote kunst van kleine stappen | Door Dirk Pohlmann | KenFM.de

de-grote-kunst-van-kleine-stappen-|-door-dirk-pohlmann-|-kenfm.de

30-09-20 01:45:00,

Een commentaar van Dirk Pohlmann.

In Oostenrijk is er sinds 2019 een nieuwe partij, die dit jaar voor het eerst deelneemt aan de provinciale en gemeentelijke verkiezingen. Het heet SÖZ, Sociaal Oostenrijk van de toekomst. Maar Söz is ook een Turkse term die „woord“ of „belofte“ betekent. De dubbele betekenis mag geen toeval zijn, want veel leden en kandidaten zijn van Turkse afkomst, de meesten zijn Oostenrijkers met een migrantenachtergrond van de 2e of 3e generatie.

De topkandidaten zijn Hakan Gördu, zoon van een gastarbeidersfamilie die in 1984 in Wenen-Favoriten werd geboren, die een masterdiploma in innovatie- en technologiemanagement heeft behaald en nu ondernemer is, en de energie- en milieutechnicus Martha Bißmann, achtste van negen kinderen van Oostenrijkse ouders en voormalig lid van de groene lijst-paddestoel in het Oostenrijkse federale parlement.

Hoewel het niet overeenkomt met het zelfbeeld van SÖZ, noch met dat van de twee topkandidaten, wordt het vaak aangeduid als een immigrantenpartij, wat op een zeer geringschattende manier bedoeld is. De combinatie van de woorden Turk en migrant zorgt voor cascades van recalculeerbare gedachtepatronen. Zoals dit: Willen de Turken hun eigen partij oprichten in Oostenrijk? Zijn de niet-migranten die deelnemen aan de wedstrijd slechts een vijgenblad?

Zit Erdogan achter SÖZ? Zijn het islamisten in schaapskleren? Islamitische traditionalisten? Waarom dragen sommige vrouwelijke kandidaten hoofddoeken? Anderen niet? Dit alles past goed in het gebruikelijke patroon. Anderen doen dat niet. Waarom zijn meer dan de helft van de kandidaten vrouwen? Waarom zijn het milieubeleid en de klimaatverandering een belangrijk punt van zorg? Onderwijs is belangrijk. Nou, dat zegt iedereen. Maar waarom is het zo belangrijk voor SÖZ? Bedoelen ze islamitische scholen? Voor het onvoorwaardelijke basisinkomen pleiten ze natuurlijk om in de sociale hangmat te kunnen liggen. Ze hebben het over het sprookje van de eeuwige economische groei, van de herverdeling en dat de sociale vraag opnieuw moet worden gesteld. Zijn dit islamitische communisten?

Je kunt het ook rationeel uitleggen. Omdat veel leden van SÖZ, niet alleen degenen met een migratie-achtergrond die zijn opgegroeid als onderklassekinderen, het onderwijs een van hun belangrijkste zorgen is. Ze hechten belang aan een sociaal samenzijn, het gezin is voor veel migranten het sociale vangnet,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: