De Israëlisch-Arabische samenzwering | Door Rüdiger Rauls | KenFM.de

de-israelisch-arabische-samenzwering-|-door-rudiger-rauls-|-kenfm.de

30-09-20 01:45:00,

De Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein hebben hun betrekkingen met Israël genormaliseerd. Wat drijft deze staten ertoe om een gemeenschappelijke zaak te maken met de eens gemeenschappelijke vijand van de Arabieren?

Een standpunt van Rüdiger Rauls.

Gedurfde plannen

Op het eerste gezicht lijkt het niet van grote betekenis dat een officiële vlucht van Tel Aviv naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op 31.8.2020 voor het eerst is opgestegen. Maar gezien de zeer gevoelige politieke betrekkingen tussen de Arabische wereld en het reeds lang bestaande aartsvijandig Israël, wijzen dergelijke onopvallende berichten vaak op nieuwe ontwikkelingen.

De eigenlijk veel grotere sensatie was echter dat de Saudis hun eigen luchtruim openstelden voor een officieel Israëlisch vliegtuig voor deze overvlucht. Riyad, die zich bewust is van de gevoeligheid van de Arabische wereld in het geval van concessies aan Israël en de VS, heeft er onmiddellijk op gewezen dat „er niets is veranderd in de Saoedische houding ten opzichte van Palestina“(1).

De Israëlische president Netanyahu daarentegen sprak van harte over een „nieuw tijdperk in de betrekkingen tussen Israël en de Arabische wereld en (…) er zullen andere Arabische en islamitische staten zijn die zich bij ons in de kring van de vrede voegen“(2). Of er nieuwe ontwikkelingen zullen plaatsvinden tussen delen van de Arabische wereld en Israël, zal de toekomst uitwijzen.

Zoals blijkt uit de woorden van Jared Kushner, adviseur en schoonzoon van Donald Trump, lijken er grotere dingen in het verschiet te liggen. „We hopen dat dit het begin is van een nog meer historische reis voor het Midden-Oosten en daarbuiten“(3). Enkele dagen later normaliseerde Bahrein ook zijn diplomatieke betrekkingen met Israël. Uit de euforische commentaren van Trump op Twitter blijkt dat deze zogenaamde Abraham-overeenkomst door Washington is ondertekend.

Harde landing

Trump had al in 2017(4) geprobeerd een alliantie te smeden tussen Saoedi-Arabië en Israël. Trump is een zakenman, geen politicus. Hij denkt niet politiek, maar economisch. Zijn belangrijkste zorg is het verminderen van de hoge kosten van dure oorlogen voor de VS.

Aan de ene kant was het bondgenootschap dat destijds werd gezocht bedoeld om de Arabische „vrienden“ en bondgenoten te belasten met de financiële lasten van de Amerikaanse oorlogen in het Midden-Oosten.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: