Lab in Abu Dhabi gaat Nederlandse coronatests analyseren – waarom? | Stichting Vaccin Vrij

lab-in-abu-dhabi-gaat-nederlandse-coronatests-analyseren-–-waarom?-|-stichting-vaccin-vrij

30-09-20 07:13:00,

Nederlandse testmonsters worden binnenkort via een luchtbrug naar een lab in Abu Dhabi gevlogen om te worden getest op corona.

 
Op 23-09-20 bericht de NOS:
“Het materiaal van mensen die zich bij de GGD laten testen op het coronavirus gaat binnenkort naar Abu Dhabi voor analyse. De deal tussen

het Nederlandse lab Saltro, een zusterlab in Abu Dhabi en het ministerie van Volksgezondheid is bijna rond.
 
Er is inmiddels een speciale luchtbrug opgezet om de wattenstokjes met genetisch materiaal van Nederlanders in Abu Dhabi te krijgen. Vanaf Schiphol duurt het zo’n zes uur om de 5000 kilometer af te leggen.
 
Minister De Jonge van Volksgezondheid zei gisteren in de Tweede Kamer dat hij het contract wil sluiten vanwege het tekort aan testcapaciteit in Nederland.”- NOS1

 
Eerlijk gezegd breekt onze klomp. Wat is Hugo de Jonge nu weer mee bezig? Waarom wordt er niet gewoon gebruik gemaakt van Nederlandse laboratoria?

Nederlandse labs willen wel maar mogen niet

Niet-medische laboratoria willen dolgraag bijspringen bij de analyse van coronatesten. Daarmee zou het tekort aan testcapaciteit in een klap opgelost zijn, stelt Bernd Kroon, voorzitter van brancheorganisatie Fenelab, waarbij ruim negentig niet-medische labs zijn aangesloten.” – Trouw2

Strikte regels Autoriteit Persoonsgegevens

Mag ons genetisch materiaal eigenlijk wel naar Abu Dhabi? Er gelden namelijk strenge privacyregels voor het uitwisselen van genetisch materiaal met landen buiten Europa. BNN-VARA vroeg aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) of Abu Dhabi op de lijst staat met landen waar genetisch materiaal naartoe mag volgens de AVG-richtlijnen.

“Dat blijkt niet zo te zijn, bevestigt woordvoerder Caspar Itz: “Het lijkt hier te gaan om de verwerking van gezondheidsgegevens. Voor doorgifte van persoonsgegevens aan een land buiten de EU/EER gelden extra strikte regels. Als een land niet een passend beschermingsniveau heeft (zoals in het geval van Abu Dhabi) is doorgifte niet toegestaan, tenzij speciale waarborgen zijn getroffen om de privacy toch afdoende te beschermen. Betrokkenen moeten hierover vooraf worden geïnformeerd.”

 
De Autoriteit Persoonsgegevens gaat daarom vragen aan VWS en Saltro (Het Utrechtse lab dat een samenwerking heeft met het onderzoeksbedrijf in Abu Dhabi) welke waarborgen zijn getroffen en hoe zij de privacy van de betrokkenen geregeld hebben.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: