Pioniers gezocht met werkelijke duurzaamheid in Frankrijk, want er is werk te doen – De Lange Mars plus

pioniers-gezocht-met-werkelijke-duurzaamheid-in-frankrijk,-want-er-is-werk-te-doen-–-de-lange-mars-plus

01-10-20 02:45:00, Argentat (foto 123rf)

Bijdrage van Peter Blok*

Peter schrijft vanuit Frankrijk en roept iedereen die wakker is NL, België en het Ruhrgebied te verlaten. Hij is 13 jaar geleden vertrokken uit Nederland om te gaan experimenteren met een andere manier van leven. Ondertussen is hij een aantal experimenten verder en veel ervaring rijker. Hij woont op het Franse platteland, waar zelfs Parijzenaars als buitenlanders gezien worden. 

Vijf ecodorpen

Ik ben op het moment betrokken bij 5 ecodorpen in opstart en werk aan een plan voor een autonome ecoregio rond Argentat in Frankrijk. Ik raad iedereen die wakker is aan om Nederland, België en het Ruhrgebied zo snel mogelijk te verlaten. Als je hier aankomt heb ik een bouwpakket voor een klein verplaatsbaar huisje voor je en we gaan op zoek naar een groep om je bij aan te sluiten. Je moet dit niet helemaal alleen gaan doen en ik heb geen tijd om mensen persoonlijk te helpen. Ik ben er om contacten te leggen en om je op weg te helpen.

Het doel van mijn stukjes is om ingesleten patronen te doorbreken. Dit is mijn dertiende stukje en 13 in de tarot staat voor De Dood. De kaart geeft aan dat het tijd is om iets los te laten. De kaart maakt de weg vrij voor het nieuwe dat gaat komen. De Dood staat voor transformatie en verandering.

Wij staan met de wereld voor een uitdaging. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen we zelf iets moeten gaan doen.

Het bedrijfsleven verkoopt graag dingen die ze op de plank hebben liggen. De politiek wordt ‘geadviseerd’ door het bedrijfsleven. Er ontstaan hierdoor de meest kromme oplossingen die aan de bevolking als duurzaam verkocht worden.

Werkelijke waarde van een boomgaard

Het probleem is ook de oplossing. Zonder crisissituatie is niets doen nog steeds een optie. Duurzaamheid alleen is niet voldoende. Vaak is duurzaam simpelweg het voorkomen van afval. Een belangrijk aspect voor werkelijke duurzaamheid is ‘Resilience’ oftewel veerkracht, flexibiliteit en improvisatievermogen. Het allerbelangrijkste is wel het terugvinden van werkelijke waarde. Geld en goud kun je niet eten en op een goed moment is het op.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: