Bel: De stille tocht in Berlijn – op 10.10.2020 | Door Bernhard Loyen | KenFM.de

bel:-de-stille-tocht-in-berlijn-–-op-10102020-|-door-bernhard-loyen-|-kenfm.de

02-10-20 02:17:00,

„We riskeren nu alles.“

Een commentaar van Bernhard Loyen.

Zonder twijfel zijn de vier namen die achteraf aan de Corona-periode zullen worden toegekend Jens Spahn, Markus Söder, Christian Drosten en Angela Merkel. Even was er nog Lothar Wieler, maar hij deed blijkbaar zijn plicht op dit moment. Na weken van onafgebroken aanwezigheid is hij momenteel niet meer nodig.

Nu liep de Merkel-week. Mr. Drosten kreeg zijn aandacht in de media in september. De kanselier kan vanaf deze maand tot het begin van de herfst leiden. In augustus kondigde ze al aan dat ze „de teugels zou moeten aanhalen“ (1). Deze waarschuwing werd naar eigen goeddunken onderschat, vandaar de duidelijke aankondiging aan de Duitsers deze week.

Merkel wil „brute force“ (2) nemen, wist hoe hij DPA naar de mediahuizen moest sturen en deze zin werd verspreid als RTL-informatie van een videoconferentie met het CDU-voorzitterschap op maandag van deze week. Het verbazingwekkende is dat de kanselier dinsdag weer maatregelen mocht nemen, die na de videoconferentie met de regeringsleiders van de deelstaten op 29 september 2020 dienovereenkomstig zullen worden uitgevoerd. Dat moet wel.

De mensen luisterden vol verwachting naar de tekortkomingen die deze keer zullen worden gecommuniceerd. Het bleef verrassend mild. Misschien een vleugje voorgevoel, een luchtje van voorgevoel, na de zo belangrijke ontploffing in de ivoren toren van de politiek? We moeten de mensen niet veel meer lastigvallen.

In de regeringsresolutie staat, en ik citeer: „Tot nu toe heeft Duitsland de Corona-crisis goed doorstaan, mede dankzij de nauwe en constructieve samenwerking van de deelstaten onderling en met de bondsregering. Het strategische drieluik van algemeen geldende afstands- en hygiënemaatregelen, een consistent test- en traceringssysteem en de gerichte reactie op bepaalde uitbraken heeft zijn waarde bewezen (3).

Test- en Traceerregime? Tenminste in dit opzicht eerlijke formuleringen. Dit werd aangekondigd op een persconferentie met Angela Merkel en haar Beierse vazallige minister Markus Söder. De kanselier sprak op een goedbedoelde en goedgehumeurde manier, Söder met de vurigheid van een overambitieuze overtuiging.

Eerste lof. Ja, de overgrote meerderheid van de bevolking gedraagt zich uiterst verstandig en attent. Dank aan de burgers voor hun brede steun.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: