De maskers komen eraf: De oligarchen nemen de teugels in handen | Door Christian Kreiß | KenFM.de

de-maskers-komen-eraf:-de-oligarchen-nemen-de-teugels-in-handen-|-door-christian-kreis-|-kenfm.de

02-10-20 02:17:00,

Een standpunt van Christian Kreiß.

De laatste editie van het jaarlijkse Allianz Global Wealth Report werd gepubliceerd op 23.9. Het rapport van de grootste Duitse verzekeringsgroep, die zich bezighoudt met de ontwikkeling van particulier vermogen wereldwijd, is in meerdere opzichten interessant.

Een van de eerste koppen van het verslag luidt: Crisis? Welke crisis? Er staat dat Covid-19 de diepste recessie in 100 jaar heeft veroorzaakt, maar dat dit geen negatieve invloed heeft gehad op het privévermogen. Integendeel. Eind juni 2020 waren de financiële activa in de wereld 1,5 procent hoger dan eind 2019, vooral door een sterke stijging van de bankdeposito’s. De financiële activa van het bedrijf zijn in de loop der jaren toegenomen. Het is zeer waarschijnlijk dat de particuliere financiële activa eind 2020 hoger zullen zijn dan eind 2019.

Dit is een zeer opmerkelijke uitspraak. Hoewel de reële wereldeconomie de ergste crash van de moderne tijd beleeft, met het aantal hongerende mensen en de armoede en ellende op aarde die met een ongekende snelheid en op een enorme schaal toenemen, nemen de particuliere financiële activa toe. De crisis van de eeuw treft dus niet alle burgers van de aarde op dezelfde of zelfs soortgelijke wijze, maar de rijken van deze aarde lijken zelfs te profiteren van de crisis. Want particuliere financiële activa zijn in de handen van relatief weinig mensen: Volgens het Allianz-rapport bezit de top 1% van de wereldburgers 44% van de wereldrijkdom, de top 10% bezit 84%.

Dit brengt ons bij de tweede interessante verklaring van het welvaartsverslag. Het aandeel van de wereldwijde rijkdom dat in handen is van de top één procent van de mensen is sinds de millenniumwisseling gestegen van 41 naar 44 procent. „Dus de superrijken lijken inderdaad steeds verder weg te komen van de rest van de samenleving“, zegt het rapport letterlijk.

Dit is een opmerkelijke uitspraak. De superrijken bewegen zich steeds verder weg van de rest van de samenleving. Met andere woorden, binnen de top van de piramide zijn er machtsverschuivingen ten gunste van de zeer, zeer rijken. Er is dus een machtsconcentratie binnen de miljonairswereld.

Een vergelijkbare indicatie van een machtsverschuiving binnen de miljonairs-gemeenschap werd gegeven door inequality.org in juni 2020,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: