Moratorium op 4G+ en 5G in Genève voor drie jaar

moratorium-op-4g+-en-5g-in-geneve-voor-drie-jaar

05-10-20 09:32:00,


De Europese Unie opent de deur naar 5G in Huawei, maar stelt strenge voorwaarden.
[Peter Klaunzer – Keystone]

(Vertaald uit het Frans)
Moratorium op 5G in Genève

Het kanton Genève voert een moratorium van drie jaar in op 4G+ en 5G. De wijziging van de wet op de constructies en diverse installaties bepaalt dat voor alle nieuwe installaties in die periode een vergunning vereist is.

Dit amendement is donderdagavond met 60 ja, 35 nee (met name OUR) en één onthouding aanvaard, zonder dat het in de commissie is bestudeerd, ondanks drie verzoeken in die zin. Staatsraadslid Antonio Hodgers, verantwoordelijk voor het departement van het grondgebied, wees niettemin op de verwarring die bestaat tussen 4G+, 5G en de 5G-millimeter, die nog niet in Zwitserland wordt ingezet.

“Als u dat wilt, zal de staat drie jaar lang weigeren om een antenne om te zetten, maar dat zal gebeuren zonder wettelijke basis. Er is een groot risico dat deze wet zal worden vernietigd door een rechtbank,” zei de magistraat. Hij wees er ook op dat het kanton vorig jaar een moratorium op de installatie van nieuwe antennes heeft ingesteld, maar dat de exploitanten hun antennes aanpassen om 4G+ toe te laten.
Uiteenlopende standpunten

Het moratorium dat op donderdagavond is goedgekeurd, is ook bedoeld om te reageren op de groeiende publieke bezorgdheid, zei het groene parlementslid Jean Rossiaud, de eerste ondertekenaar van het wetsvoorstel. “Het voorzorgsbeginsel primeert gezien het gebrek aan onafhankelijke studies over de effecten van deze technologie op de gezondheid en de biodiversiteit”, zei hij.

Een visie die wordt gedeeld door PDC Bertrand Buchs: “5G stelt problemen op het gebied van gezondheid, sociale keuze en veiligheid, gezien het potentieel voor industriële spionage. Andere landen hebben nog geen 5G geïmplementeerd, maar er is nog tijd.” Voor MCG Patrick Dimier is het risico op inbreuk op de privacy ook groot.

Tegenover een tekst die niet in de commissie is bestudeerd, wil het OUR de economische risico’s van een dergelijk moratorium kennen. “We moeten de techniek framen, maar niet tegenwerken,” betoogde Yvan Zweifel.
Voor een moratorium in Zwitserland

Naar het voorbeeld van het kanton Neuchâtel heeft Genève donderdagavond ook opgeroepen tot een moratorium op de inzet van 5G-millimeter in Zwitserland.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: