Welkom in het nieuwe gouden tijdperk van de stilte! | Door Christiane Borowy | KenFM.de

welkom-in-het-nieuwe-gouden-tijdperk-van-de-stilte!-|-door-christiane-borowy-|-kenfm.de

05-10-20 09:09:00,

Als het spreken zilver is en de stilte goud, staan we aan het begin van een gouden eeuw! Een reden tot vreugde? Zeker voor sommige mensen, maar niet voor anderen.

Een commentaar van Christiane Borowy.

Misschien heb je het al gehoord: We zijn momenteel getuige van de succesvolle comeback van een politieke en sociale trend die niet alleen de grote massa van mensen al heeft geboeid, maar die binnenkort ook kritische journalisten, kunstenaars en mensen die anders denken, niet meer zal kunnen ontsnappen. „Praten is zilver, zwijgen is goud“ zei Goethe ooit. De laatste keer echter, toen bijvoorbeeld de Zwitserse historicus Dr. Daniele Ganser zich Goethe herinnerde, werd hem in het openbaar verteld dat hij dat beter niet had kunnen doen, omdat dit alleen maar zijn – zogenaamd – rechtse houding zou onderstrepen (1). Het lijkt er dus op dat het zelfs goud is om te zwijgen over Goethe.

Praten is nu niet eens spreekwoordelijk zilver. Het is het meest waardevol als men helemaal niet praat. Want wie graag praat over wat hij of zij waardig vindt om te verbeteren in een samenleving, kan deze trend van grote stilte terug zien komen. Een klein maar zeer machtig aantal mensen – het grootste deel van de bevolking zet hen bij elke verkiezing weer aan de top van de samenleving, of bewondert hen als supersterren, sportgrootheden, experts of behorend tot de hogere tienduizend – heeft deze trend ingezet en trekt steeds grotere kringen aan. Deze megatrend heet: Stilte.

Degenen die deze trend niet volgen, niet willen volgen of gewoon niet kunnen zwijgen, worden dan op verschillende manieren geholpen om hun zwijggeluk te bereiken, bijvoorbeeld door bedreigingen, het doden van mensen met hun mond dicht, het bestellen van willekeurige richtlijnen, opname in een psychiatrische kliniek of in de gevangenis. Daar krijg je de kans om je perceptie van wat er met je gebeurt te trainen terwijl je stil bent.

Julian Assange is een van de meest prominente vertegenwoordigers van dissidenten en andersdenkenden, waar de negatieve effecten van het niet volgen van deze trend momenteel publiekelijk worden aangetoond. Maar nu bereikt deze mode, die historisch gezien niet zo nieuw is als men zou denken,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: