Hoe tellen we coronadoden en klopt dat wel ? – Viruswaarheid

hoe-tellen-we-coronadoden-en-klopt-dat-wel-?-–-viruswaarheid

07-10-20 08:06:00,

Door Gerard J A van Erp 4 oktober 2020

Enkele dagen geleden publiceerde het CBS de tabel overledenen; doodsoorzaak t/m 2e kwartaal 2020. Opvallend is dat de coronadoden niet in een aparte kolom worden vermeld maar onder de categorie ‘overige doodsoorzaken’  Ook publiceerde het CBS recentelijk dat het aantal van ruim 6000 coronadoden naar boven moet worden bijgesteld naar 10164. Dit roept uiteraard vragen op. Laten we beginnen bij het begin en dat is het papierwerk dat moet worden ingevuld na een overlijden.

Enkele dagen geleden publiceerde het CBS de tabel  overledenen; doodsoorzaak t/m 2e kwartaal 2020. Opvallend is dat de coronadoden niet in een aparte kolom worden vermeld maar onder de categorie ‘overige doodsoorzaken’…

Ook publiceerde het CBS recentelijk dat het aantal van ruim 6000 coronadoden naar boven moet worden bijgesteld naar 10164…..

Dit roept uiteraard vragen op en laten we beginnen bij het begin…. en dat is het papierwerk dat moet worden ingevuld na een overlijden.

A en B-formulier

Na het vaststellen van de dood door een arts moeten er twee formulieren worden ingevuld:

  • A-formulier: Is het formulier waar de naam en geboorte- & overlijdensdatum worden vermeld. Tijdstip en doodsoorzaak worden niet vermeld. Dit formulier is voor iedereen ter inzage bij de gemeente.
  • B-formulier: Is het formulier waar de doodsoorzaak wordt vermeld. Bij het formulier hoort een advies van het CBS hoe het ziekteverloop en doodsoorzaak te vermelden. De naam van de overledene wordt niet vermeld. De enveloppe wordt door de arts gesloten en wordt door de gemeente ongeopend naar het CBS verstuurd om de gegevens te verwerken in de statistieken.

COVID-19 wordt als een natuurlijke dood aangemerkt.

Adviezen CBS gebruik van COVID-19 op doodsoorzaakverklaring (B-formulier)
In deze COVID-19 crisistijd wil het CBS de doodsoorzaakverklaring-invullende artsen informeren en adviseren over de optimale manier om de doodsoorzaakverklaring in te vullen. Het volgen van deze adviezen zal bijdragen aan de correcte registratie van de doodsoorzaken en naast de productie van accurate statistiek, ook in de nabije toekomst bijdragen aan de vele beleid- en onderzoeksdoeleinden.

  1. COVID-19 wordt gebruikt op het B-formulier voor alle overledenen bij wie:

de ziekte de dood tot gevolg had,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: