Straling van mobiele telefoons kan insecten doden.

straling-van-mobiele-telefoons-kan-insecten-doden.

08-10-20 03:33:00,

22-09-2020, geeft een actueel studieoverzicht (review) naar de ‘biologische effecten van kunstmatig elektromagnetische velden op insecten aan, dat naast pesticiden en het verlies van leefgebied, straling van de mobiele telefoons eveneens een negatief effect heeft op insecten. Dat de insecten met uitsterven bedreigd worden. De analyse werd uitgevoerd door de bioloog en milieuwetenschapper Alain Thill* in opdracht van de milieu- en consumentenorganisatie Diagnose-Funk eV, de NABU Baden-Württemberg en de Luxemburgse milieuorganisatie AKUT.

*Alain Thill (Master of Science) werkt aan de Universiteit van Freiburg. Alain doet onderzoek in Zoölogie, Plantkunde en Ecologie en het project heet ‘Effect van elektromagnetische velden op insecten’.

Insecten sterven uit
Het gaat slecht met de vlinders, bijen, kevers, vliegen en alle andere kriebelbeestjes die zo belangrijk zijn voor de natuur. Goed twee derde is in 2018 verdwenen. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Natuurmonumenten is uitgevoerd.

In 2020 hebben we te maken hebben met een dramatische ineenstorting van veel insectenpopulaties. Met meer dan 30.000 insectensoorten in Europa, waaronder kevers, vlinders, libellen, juffers, mieren, hommels, zweefvliegen, bijen, vliegen en muggen. Voor de studieanalyse heeft Alain Thill literatuuronderzoek uitgevoerd dat resulteerde in totaal 190 wetenschappelijke publicaties over het onderwerp. Hiervan zijn 83 onderzoeken geïdentificeerd die als relevant en van voldoende wetenschappelijke kwaliteit zijn voor de onderzoeksvraag. Effecten van elektromagnetische velden (EMV) op insecten werden aangetoond in 72 van de 83 geanalyseerde onderzoeken. Alle onderzochte onderzoeken zijn peer-reviewed. Vooral mobiele telefoons, zendmasten en wifi lijken ervoor te zorgen dat de calciumkanalen* van de cellen opengaan waardoor er meer calciumionen naar binnen stromen.

*Calcium heeft bij insecten een rol in het proces van de signaaltransductie (het doorgeven van signalen). Calcium is nodig bij de samentrekking van spiercellen en ook bij de bevruchting is calcium belangrijk. In de bloedbaan wordt het calcium getransporteerd als opgeloste ionen (calciumionen) of gebonden aan eiwitten.

Een teveel aan calcium geeft overwerkte cellen (celstress) waardoor er ‘foutjes’ ontstaan. Foutjes zoals het:
-richtingsgevoel wat niet werkt;
-vermogen om te reproduceren;
-dag-nachtritme wordt verstoord;
-immuunsysteem wordt verkeerd geactiveerd.

Studies uit Griekenland tonen ook aan dat straling van mobiele telefoon aanzienlijk schadelijker is dan het magnetische veld van 50 Hertz van een hoogspanningslijn.

Veel diersoorten,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: