Astmapatiënten mogen stikken – Viruswaarheid

astmapatienten-mogen-stikken-–-viruswaarheid

12-10-20 07:34:00,

Vanuit de Viruswaarheid redactie door Bethina van Emmen

Als het aan huisarts Felix van der Wissel ligt, moeten mensen met astma gewoon een mondkapje dragen. Hij zegt hierover: “We moeten allemaal een mondkapje dragen, willen we de corona besmettingen beperken. Mensen dragen juist een mondkapje om mensen met astma, een chronische longziekte of emfyseem te beschermen, dan moeten zij dat zelf ook doen.”

Gaat het hier om de gezondheid?

Er geldt vanuit de overheid een dringend advies om mondkapjes te dragen, ook al heb je geen klachten. Het is al bewezen dat mondkapjes niet werken en zelfs ongezond zijn. Maar als dan ook nog eens de groep die wij ‘zogenaamd’ moeten beschermen alleen maar last ondervindt van het dragen van een mondkapje, wat heeft dit dan nog met gezondheid te maken? 

“Een mondkapje beperkt de luchtstroom en dat is belangrijk, zegt huisarts Felix van der Wissel, als aangenomen wordt dat het virus zich via aerosolen verspreidt. “Maar voor mensen met astma niet fijn.” Iedereen vindt het fijner om vrijuit te ademen, maar voor mensen met astma is dit nog belangrijker, zegt hij. “Zij hebben veel behoefte aan een vrije luchtstroom, want zijn van nature al benauwd. Als ze dan een mondkapje moeten dragen, wordt dit gevoel nog erger.”

Huisarts of verlengstuk van de media?

Deze van der Wissel noemt zichzelf huisarts, maar doet bijzondere uitspraken. Hij geeft toe dat een mondkapje de luchtstroom beperkt, maar vindt wel dat astmatische patiënten er één moeten dragen? Voor zover ik weet legt elke arts een eed af, waardoor hij/zij zich verplicht om mensen te helpen en geen schade te berokkenen. 

Maar wat blijkt? Deze beste man is zoals zijn twitterprofiel onder andere laat zien, huisarts, tv -en radio dokter van RTL4, SBS6 RTV-Utrecht, radio 1-2-3, Q-Musiq en radio 538. Daarnaast is hij adviseur gezondheidszorg Eerste en Anderhalvelijn. Nu rijst bij mij de vraag wiens belangen hij dient.

Wat gebeurt er bij Astma?

Van der Wissel zegt: “Iemand met astma die een bus ingaat, voelt zijn luchtpijp al aanspannen. Wat volgt is een sterke afweerreactie. Inademen lukt dan wel, maar uitademen is een stuk moeilijker. Vervolgens zorgt dat voor stress, waardoor de reactie nog sterker wordt. Dan krijg je een astmatische aanval. Het is als het ware een vicieuze cirkel.” 

Dit klinkt heftig en dan te bedenken dat dit nog zonder mondkapje is.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: