The Taboo Society | Door Karolin Ahrens | KenFM.de

the-taboo-society-|-door-karolin-ahrens-|-kenfm.de

14-10-20 07:09:00,

De onvrije journalistiek en de sociale onverdraagzaamheid hebben ertoe geleid dat de door de basiswet gewaarborgde vrijheid van meningsuiting nu slechts een façade is.

Door Karolin Ahrens.

De dictatuur begint niet altijd met een luide knal, met massale arrestaties en sterfgevallen op straat. Soms begint het met het steeds zorgvuldiger afwegen van onze woorden. Eigenlijk is er vrijheid van meningsuiting in Duitsland. Maar probeer het gevaar van Covid-19 in je vrienden- en familiekring te „ontkennen“. Probeer de liefde voor je vaderland te uiten of de donkere kanten van de migratie aan te pakken. Probeer de zin en het doel van de vaccinatie in twijfel te trekken. U kunt zo’n agressieve tegenwind oogsten dat u de volgende keer misschien liever zwijgt. Niets zou urgenter zijn dan een open en respectvol debat over de kwesties die nu moeten worden opgelost. En het is niet alleen Corona.

„Kun je me misschien vertellen hoe het komt dat alle mensen hun innerlijke wezen zo angstig verbergen? Waarom vertrouwt de ene persoon de andere zo weinig? Ik weet dat er een reden is, maar soms vind ik het heel erg dat je nergens, zelfs niet onder de mensen die het dichtst bij je staan, een beetje vertrouwen kunt vinden“, schreef Anne Frank op 22 januari 1944 in haar dagboek.

Wat zou men haar vandaag antwoorden? Hetzelfde patroon van stilte ontstaat in onze samenleving. Want misschien is het zo gemakkelijk geworden om alleen nog maar te denken tot het punt van de buitenlandse opinie. Dat klinkt logisch. Misschien niet warm. Maar dat maakt ook niet uit. Omdat iedereen boven alles geliefd wil zijn. Dus ik denk zoals jij. Maar je houdt ook van anderen die net als jij denken. En er zijn er veel. Daarom hou je van velen. Denk je dat… En je reikt je hand en je realiseert je dat het zo makkelijk is. Om te ruilen. Maar liefde is uniek. En er is iets mis. Het zou het resultaat moeten zijn, als je denkt. Maar ik wil het liever niet. Als het zo makkelijk is voor iedereen?

Leven we in een dictatuur van meningsuiting?

De Australische journalist Julian Assange wordt berecht,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: