Nog meer bloemen in de knop geknakt

nog-meer-bloemen-in-de-knop-geknakt

15-10-20 07:29:00,

Het aantal opnames van patiënten met COVID-19 en het aantal sterfgevallen aan deze ziekte zou de laatste week ‘schrikbarend zijn toegenomen’ zo hoorde ik in de main stream media. Overleden er in de week daarvoor nog 61 patiënten aan/met COVID-19 en waren er 170 patiënten opgenomen (zie mijn vorige blog), vorige week telden we 91 overledenen en 201 nieuwe opnames. Dertig doden meer te betreuren en 31 opnames meer inde ziekenhuizen. En dat op een populatie van 18 miljoen! 

Zo valt te lezen in de weekrapportage van het RIVM.

Laten we even stilstaan bij de 91overledenen. Er was er één in de leeftijd van 35-39 jaar, 1 in de leeftijd van 55-59, 4 tussen 60-64 jaar, 6 tussen 70-74 jaar en daarna gaat het hard oplopen. Tussen 75 en 95+ overleden 73 patiënten (80% van de 91), waarvan er 19 patiënten ouder dan 90 jaar (21% van 91) waren. Net zoals in vrijwel alle maanden dat de coronacrisis in ons land heerst waren het ook vorige week weer vooral de oude en zeer-oude patiënten die aan het SARS-CoV-2 virus bezwijken. Ook nu weer. 

Ik blijf het maar herhalen. Dat oude (75+) en zeer oude (90+) mensen overlijden is toch echt een normale natuurlijke gebeurtenis. Al vele, vele jaren is dat het geval. En voordat het SARS-CoV-2 virus de zeis onder de ouderen zwaait maakten maar zeer weinigen zich er druk over dat deze ouderen overleden aan de gevolgen van een longontsteking (‘Friend of the aged’), influenza, een beroerte, hartfalen, een sepsis, kanker of iets anders naars. Of gewoon aan ouderdom. Voordat het SARS-CoV-2 in onze wereld kwam vond iedereen dat overlijden aan deze ziekten ‘er gewoon bij hoorde’, maar nu is het sterven aan of met COVID-19 blijkbaar een schande. ‘Het had vermeden moeten worden!’ Als ik zeg dat oude mensen nou eenmaal dood gaan wordt mij verweten ‘niet om ouderen te geven‘. Of ‘dat doodgaan aan COVID-19 echt vermeden had kunnen worden‘. Ik geef om ouderen en gun hen het leven, maar eens ga je dood. Als we niet kunnen accepteren dat COVID-19 een van de ziekten is waar je op oude leeftijd aan kan bezwijken en daar verontwaardigd over blijven.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: