Steun van de Bundeswehr – Bremen verhoogt coronacontroles – Viruswaarheid

steun-van-de-bundeswehr-–-bremen-verhoogt-coronacontroles-–-viruswaarheid

18-10-20 10:02:00,

Jürgen Hinrichs, Johannes Heeg, Brigitte Lange 13.10.2020 

Als gevolg van het toegenomen aantal infecties heeft Bremen zijn regelgeving aangescherpt. Om doeltreffend te zijn, moeten de nieuwe regels worden gecontroleerd. Daartoe wordt nu extra personeel aangeworven.

 Strengere eisen vanwege Corona – maar worden ze ook gecontroleerd, is daar voldoende personeel voor? De Duitse Vereniging van Steden en Gemeenten stelt voor om particuliere beveiligingsbedrijven toe te voegen en hun soevereine taken toe te wijzen. Voor Bremen is dit momenteel niet aan de orde, zoals maandag naar aanleiding van een onderzoek bij de binnenlandse autoriteiten is gebleken. In principe wordt echter particuliere controle mogelijk geacht. Binnen nauwe grenzen mogen ze geen waarschuwingsboetes innen of bijvoorbeeld iemand wegsturen, volgens de overheid. 

 “De kantoren van de openbare orde hebben niet voldoende capaciteit voor de dringend noodzakelijke massale corona-controles”, zegt Gerd Landsberg, directeur van de Vereniging van Steden en Gemeenten. Dit zou kunnen worden verholpen door gecertificeerde particuliere beveiligingsbedrijven in te zetten. In Bremen zou dit bijvoorbeeld Elko zijn, die samenwerkt met onder andere de Werder Bremen voetbalclub. Landsberg vergelijkt deze aanpak met het werk van TÜV-inspecteurs en schoorsteenvegers, die ook voor de staat werken. “Dit zou alles op korte termijn in de federale staten kunnen worden bereikt met weinig juridische inspanning,” zegt Landsberg.

 De senaat van Bremen had vrijdag besloten om het bureau voor de openbare orde te versterken. “Passende voorstellen worden momenteel besproken”, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er is administratieve bijstand gevraagd aan de objectbewakers van de politie om meer personeel voor de quarantaine bewaking te krijgen. Ook de federale politie voor de controle van de openbare ruimte is om bijstand gevraagd.

Afgelopen weekend waren er diverse controles geweest in restaurants, kiosken, zalen, pleinen, openbaar vervoer en bijeenkomsten. De politie was onder andere ingezet langs de Schlachte, rond het station, in de wijk Neustadt, in Walle en in Gröpelingen. Om “tactische redenen” wilden de autoriteiten het aantal hulpdiensten dat onderweg was niet onthullen. De controles zouden de komende dagen worden voortgezet en sinds afgelopen vrijdag hebben de autoriteiten de naleving van de avondklok en het verbod op de verkoop van alcohol buitenshuis vanaf 23.00 uur aangekondigd.

Vanaf vrijdag heeft het bureau voor de openbare orde van Bremen volgens eigen verklaringen 3303 overtredingen vastgesteld en 2275 boetebeschikkingen uitgevaardigd.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: