Van het Herstelfonds van de EU gaat 30 miljard naar het Militaire Apparaat, door Manlio Dinucci

van-het-herstelfonds-van-de-eu-gaat-30-miljard-naar-het-militaire-apparaat,-door-manlio-dinucci

19-10-20 08:18:00, JPEG - 22.3 kB

Hoewel de “Coronavirus-crisis” ook in Italië verwoestende sociaal-economische gevolgen blijft hebben, is een groot deel van het “Herstelfonds” niet bestemd voor de meest getroffen economische en sociale sectoren, maar voor de meest geavanceerde sectoren van de oorlogsindustrie.

Volgens het EU-herstelfonds zou Italië de komende zes jaar 209 miljard euro moeten ontvangen, waarvan ongeveer 81 voor subsidies en 128 voor leningen die met rente moeten worden terugbetaald. Intussen hebben de ministeries van Defensie en Economische Ontwikkeling een lijst van militaire projecten gepresenteerd voor een bedrag van ongeveer 30 miljard euro [1].

De projecten van het Ministerie van Defensie zouden 5 miljard euro uit het Herstelfonds kunnen besteden aan militaire toepassingen in de sectoren cybernetica, communicatie, ruimtevaart en kunstmatige intelligentie. De projecten met betrekking tot het militaire gebruik van 5G zijn aanzienlijk, met name in de ruimtevaart met een 36 satellietenconstellatie en andere.

De projecten van het ministerie van Economische Ontwikkeling, die voornamelijk betrekking hebben op de militaire lucht- en ruimtevaart, voorzien in een uitgave van 25 miljard euro uit het Herstelfonds. Na de F-35 vijfde generatie wil het ministerie investeren in een gevechtsvliegtuig van de zesde generatie, de Tempest, die “het vliegtuig van de toekomst” wordt genoemd.

Andere investeringen betreffen de productie van nieuwe generatie militaire helikopters / tiltrotors, die in staat zijn om verticaal op te stijgen en te landen, en met hoge snelheid te vliegen. Tegelijkertijd zal het ministerie investeren in de volgende generatie drones en marine-eenheden, en in geavanceerde onderwater technologieën. Ook op het gebied van ruimte- en satelliettechnologie worden grote investeringen verwacht.

Een aantal van deze technologieën, waaronder 5G-communicatiesystemen, zal voor militair en civiel tweeledig gebruik zijn. Aangezien sommige van de militaire projecten die door de twee departementen worden voorgesteld, elkaar overlappen, heeft het ministerie van Economische Ontwikkeling een nieuwe lijst opgesteld die het mogelijk maakt de uitgaven terug te brengen tot 12,5 miljard euro.

Het blijft echter een feit dat er plannen zijn om tussen 17,5 en 30 miljard euro uit het Herstelfonds voor militaire doeleinden uit te geven, die met rente moeten worden terugbetaald.

Naast deze uitgaven wordt door de Italiaanse regeringen voor de periode 2017-2034 meer dan 35 miljard euro uitgetrokken voor militaire doeleinden, grotendeels in de begroting van het ministerie van Economische Ontwikkeling.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: