De Assange-zaak: onze stilte, onze medeplichtigheid | Door Milosz Matuschek | KenFM.de

de-assange-zaak:-onze-stilte,-onze-medeplichtigheid-|-door-milosz-matuschek-|-kenfm.de

20-10-20 10:14:00,

Een commentaar van Milosz Matuschek.

De zaak van Julian Assange is geen proces. Het is een klotezooi. Als Assange wordt uitgeleverd, is de onderzoeksjournalistiek dood. Een ongevalsverslag.

(Collage: A.Koller)

Dit moet op een dag een procesverslag worden. Het is niet gelukt. Ooit vanwege Corona en ook omdat er uiteindelijk geen accreditatie uit Londen kwam. Het proces tegen Julian Assange is een ongeluk met een aankondiging. Een ongeluk dat opzettelijk is veroorzaakt. en daarom is dit een ongevalsverslag.

Er is een proces gaande in Londen op dit moment, het proces van de eeuw. Nou, weinig mensen hebben het gemerkt omdat er niet veel wordt gerapporteerd. Het gebeurt niet vaak dat een journalist die in de westerse wereld terechtstaat en die al jaren informatie publiceert over oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid, massabewaking, corruptie en andere misstanden van algemeen belang – en daarvan wordt beschuldigd -, voor het gerecht komt. Dit zijn dingen die eigenlijk in de kranten zouden moeten worden onthuld.

Met licht tegen verval

Dit zijn dingen die af en toe in de krant stonden of staan, zoals de onthullingen van Daniel Ellsberg over de Pentagon Papers, de misstanden van de Vietnamoorlog of de onthullingen van de Snowden. Maar dit kan binnenkort geschiedenis worden als Assange wordt veroordeeld. De prijs voor het publiceren van echte informatie – Wikileaks heeft aantoonbaar nooit valse informatie gepubliceerd – zal te hoog zijn. Op dit moment is de prijs 175 jaar gevangenisstraf. Assange zal worden uitgeleverd aan de VS, waar hij wordt beschuldigd van spionage, op basis van een wet uit 1917. Het zou een precedent zijn, een overschrijding van alle grenzen.

Julian Assange is een persoon in wie de tijd een speciale manier heeft om samen te rennen. Hij is het hart en de geest van een organisatie die informatie van algemeen belang publiceert, hij staat aan het hoofd van een geheime dienst van de burgers. Assange wordt veel genoemd, maar hij is hoogstwaarschijnlijk een nomadisch filosoof van transparantie en machine wrecker, die met een zelfgemaakt programma een licht werpt op onaangename waarheden en daarmee ook het zelfbeeld van de westerse wereld in twijfel trekt.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: