Duits-Russische relatie: “Relaties vernietigd, vertrouwensband verbroken” | Door Thomas Röper | KenFM.de

duits-russische-relatie:-“relaties-vernietigd,-vertrouwensband-verbroken”-|-door-thomas-roper-|-kenfm.de

20-10-20 10:14:00,

Een standpunt van Thomas Röper.

De Duits-Russische betrekkingen zijn vernietigd, de vertrouwensband is verbroken, Duitsland heeft zich losgemaakt van Willy Brandt’s Ostpolitik. Zo heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken commentaar geleverd op de stand van zaken in de betrekkingen tussen Rusland en Duitsland. Lees hier de volledige officiële verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Al op 1 oktober interpreteerde ik de toenmalige reacties van Moskou zo dat de federale regering vanuit Russisch oogpunt de betrekkingen met Rusland moedwillig vernietigde, en ik heb dit uitvoerig toegelicht. Helaas werd dinsdag duidelijk dat ik gelijk had. Tijdens een paneldiscussie op het Valdai-forum heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov aangekondigd dat Rusland in het licht van de recente gebeurtenissen niet langer met de EU (en dus ook niet met Duitsland) zou moeten praten.

Vijf jaar lang heeft Rusland geduldig sancties en anti-Russische aanvallen van westerse politici doorstaan zonder serieuze tegenmaatregelen te nemen. Vooral met de EU is Rusland toegeeflijk geweest in de wetenschap dat veel van wat daar vandaan kwam onder druk van de VS tot stand is gekomen. Een belangrijk anker voor de Russisch-Europese betrekkingen was de – ondanks alles – goede relatie tussen Poetin en Merkel. Ik heb vaak gezegd dat Poetin nooit negatief spreekt over andere politici en dat hij zelden positief spreekt over andere politici zonder dat hem dat gevraagd wordt. Merkel was de grote uitzondering, hij noemde haar vaak positief.

De reden zou kunnen zijn – zo vermoed ik – dat het achter gesloten deuren anders is gegaan dan voor de pers. Hoe verschillend Poetin en Merkel ook mogen zijn en hoe groot de politieke verschillen ook waren, de twee vertrouwden elkaar duidelijk. En vooral voor Poetin, waarvoor hij bekend is onder vrienden en vijanden, is persoonlijk vertrouwen belangrijker dan wat dan ook. En wie ooit zijn vertrouwen heeft beschaamd, zoals vele voorbeelden uit het verleden laten zien, is voor Poetin „gestorven“ met alle gevolgen van dien.

Merkel heeft dit vertrouwen in de Navalny-zaak verraden en daarom was het voor mij, die zich zeer intensief met Poetin heeft beziggehouden, te voorzien dat Merkel hier vanuit Poetin een rode lijn heeft overschreden,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: