De angst-afhankelijkheidsval en hoe we ons daarvan kunnen bevrijden | Door Franz Ruppert | KenFM.de

de-angst-afhankelijkheidsval-en-hoe-we-ons-daarvan-kunnen-bevrijden-|-door-franz-ruppert-|-kenfm.de

21-10-20 07:01:00,

Een commentaar van Franz Ruppert.

Angst als Conditio Humana voor Homo Sapiens

Een essentieel kenmerk van de Homo Sapiens is zijn rechtopstaande wandeling. Hiervoor is een bekkengordel nodig die de voeten op een stabiele manier met het bovenlichaam verbindt. Dit betekent onder andere het uitrekken van de menselijke buik, die bij vrouwen niet alleen de darmen bevat maar ook een baarmoeder. In geval van zwangerschap drukt het kind in het bekken van een vrouw en moet het hier eerst worden vastgehouden tot de geboorte. Hoe zwaarder het kind wordt, hoe problematischer dit wordt. Bij de geboorte moet het bekken van een vrouw zelfs wijd opengaan, zodat het kind uit de baarmoeder van de moeder kan komen.

Door het rechtop lopen wordt de draagtijd zo kort mogelijk gehouden op 266 dagen. Daarom komen wij mensen nog steeds onafgemaakt ter wereld. In plaats van 18 of 21 maanden, die een kind nodig zou hebben om op eigen benen te staan en binnen enkele minuten na de geboorte achter zijn moeder aan te rennen, zoals bij een paardenveulen, hebben wij mensen slechts iets minder dan 9 maanden relatieve voorzieningszekerheid in de maag van de moeder. In die zin zijn wij mensen allemaal te vroeg geboren baby’s die intensieve ondersteuning nodig hebben om niet te sterven van dorst, honger en bevriezing na de geboorte. De geboorte is slechts de overgang van de intra-uteriene ontwikkeling naar een groei- en rijpingsproces buiten, maar nog steeds in nauw contact met het lichaam van de moeder.

Het verlaten van het lichaam van de moeder brengt een enorm risico met zich mee voor een pasgeboren kind. Wat als zijn moeder niet bij hem blijft en hem in de steek laat? Een pasgeboren kind, dat door zijn grote kwetsbaarheid toch al snel in doodsangst terechtkomt, heeft nu het bijkomende probleem dat het door zijn afhankelijkheid van zijn moeder in een rampzalige verlatingsangst terechtkomt. Zijn biologische fixatie op zijn moeder wordt ervaren als een fundamentele psychologische afhankelijkheid van haar.

Psychologisch gezien is het de fundamentele taak van de moeder om de existentiële angsten van haar kind voor dood en verlating weg te nemen. Ze slaagt daar alleen in als ze zelf de angsten uit haar eigen jeugd heeft overwonnen en psychologisch volwassen is geworden.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: