Zelfvoorzienend wonen in een appartement

zelfvoorzienend-wonen-in-een-appartement

21-10-20 10:01:00, Ik ben dit jaar verhuisd naar een nieuwbouw appartementencomplex. En hoewel er best wat duurzame toepassingen in zitten, is het verre van zelfvoorzienend wonen. Dat laatste is in de praktijk ook nog niet zo gemakkelijk, zeker niet als het gaat om appartementen die je niet zelf hoeft te bouwen. Daarom werd ik zo blij van het project Vätterhem Yeah in Zweden waar zelfvoorzienend wonen mogelijk wordt gemaakt door de woningbouwcorporatie, die 44 off-grid appartementen bouwt. Dus los van water, elektriciteit, gas of andere reguliere voorzieningen. 

Zelfvoorzienend wonen

Bij zo’n ambitieus plan verwacht je misschien dat er allerlei nieuwe revolutionaire bouwtechnieken voor uitgevonden moeten worden, maar dat is niet zo. Architectuur- en designbureau Yellon maakt voor dit project gebruik van wat er al is en past dit slim toe. Toch wilde de woningcorporatie van de stad Jönköping (ten oosten van Götenburg) het zekere voor het onzekere nemen. Ze lieten alles nog eens goed onderzoeken en doorrekenen. “Drie universiteiten en tal van andere specialisten vertellen ons: dit kan gewoon,” zegt Pär Löfstedt van Yellon in De Tijd.

Water, verwarming en stroom

Een grondwaterbron en gezuiverd regenwater voorzien de appartementen van water. Ook het afvalwater van de appartementen zelf wordt gezuiverd en opnieuw gebruikt om de wc mee door te spoelen. Een warmtepomp en zonnecollectoren op het dak zorgen voor de verwarming. Daarnaast zijn de appartementen uiteraard super goed geïsoleerd en slim geventileerd, zodat de behaaglijke en duurzame warmte blijft waar je ‘m hebben wilt.

De zelf opgewekte stroom wordt voor een deel opgeslagen in batterijen en deels omgezet in waterstof. Op deze manier zou er altijd voldoende elektriciteit beschikbaar moeten zijn. Want op piekmomenten momenten kan de waterstof weer omgezet worden in stroom.

Proeftuin

Of waterstof de oplossing is voor het opslaan van elektriciteit moet nog blijken, het is nu eigenlijk nog te kostbaar voor toepassing op deze schaal. “Het interessantste zal zijn wat we hiervan kunnen leren’, zegt Anna Alexandersson, waterstofspecialist van het Zweedse onderzoeksinstituut Rise. “Uniek aan dit concept is dat we ook 44 identieke, ‘normale’ woningen gaan bouwen die wél aangesloten zijn op de bestaande voorzieningen. We gaan het lange tijd volgen om de verschillen in woon- en exploitatiekosten te analyseren tussen de twee.” Dit project is op veel manieren dan ook vooral een hele mooie proeftuin dat,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: