Huisarts tegen coronabange collega’s: ga in therapie of stop met uitoefenen vak – De Lange Mars plus

huisarts-tegen-coronabange-collega’s:-ga-in-therapie-of-stop-met-uitoefenen-vak-–-de-lange-mars-plus

22-10-20 02:01:00, Foto 123rf

Bijdrage van een huisarts*

Op dit moment zijn er veel mensen die angst verkopen en die angst blijkt de afgelopen maanden een zeer lucratieve handel voor degenen die hier gebruik van maken.  Ik kan heel goed begrijpen dat je bang bent, zelfs doodsangst is voor mij zeer invoelbaar. Maar een piloot die plotseling vliegangst krijgt moet direct stoppen met de uitoefening van zijn/haar beroep, totdat hij met of zonder therapie zijn/haar angst overwonnen heeft.

Anders moet hij/zij een andere baan gaan zoeken. Dat geldt ook voor de agent die pleinvrees krijgt, de vuilnisman met smetvrees of de dokter die geen enkele patiënt meer wil zien bang om door diezelfde patiënt besmet te worden met een verkoudheidsvirus.

Voor al onze doodsbange collega’s, die half maart 2020 direct letterlijk uit beeld verdwenen uit de praktijk om vanachter hun PC thuis weer in beeld te komen en zich pas eind mei weer voorzichtigjes op de praktijk lieten zien. Nogmaals, prima als je bang bent, maar erken dan ook dat je diagnoses gaat missen, omdat je via ‘beeldbellen’ niet die non-verbale signalen kunt zien die wij als dokters opvangen bij patiënten en die bijdragen aan het stellen van een diagnose.

Stop met vak uitoefenen

Ga als je zo bang bent dan ook niet direct zitting nemen in allerlei OMTs, GHOR’s of andere calamiteitencommissies met de bedoeling om de wereld te redden en vervolgens vanuit je eigen angst enorme hoeveelheden wetenschappelijke en medisch inhoudelijke onzin te verkondigen met daaraan verbonden talloze idiote maatregelen. Geen goed idee, echt niet. Want het enorme gevaar schuilt hierin dat je nu voor anderen, schijnbaar vanuit je professie en niet vanuit je angst, allerlei uitspraken doet die vervolgens weer angst en paniek onder deze anderen (professionals en non-professionals) zaait.

Dus stop dan (op zijn minst tijdelijk) met je vak uitoefenen, ga in therapie of ga je nascholen en vul de lacunes aan voor die vakgebieden (virologie, infectieziekten, epidemiologie, statistiek) die je de afgelopen jaren verzuimd hebt bij te houden of waar je ‘nooit erg goed in geweest bent’. Gezien de enorme media aandacht en het platform dat de media dagelijks urenlang ter beschikking stelt aan onze door angst gedreven en door zichzelf uitgeroepen universele infectieziekten experts,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: