Nieuwe VS-Commando voor NAVO-Marine in Europa, door Manlio Dinucci

nieuwe-vs-commando-voor-navo-marine-in-europa,-door-manlio-dinucci

23-10-20 11:07:00, JPEG - 43.3 kB

In Norfolk (Virginia, VS) werd een nieuw NAVO-commando geboren: het Norfolk Joint Force Command, “Atlantic Command” genaamd, is een kloon van het Napels Joint Force Command met een hoofdkwartier in Lago Patria (Napels). De grondwet werd in juni 2018 door de Noord-Atlantische Raad op het niveau van de ministers van Defensie goedgekeurd (voor Italië de eerste minister van Conte, Elisabetta-Trenta).

Net zoals het NAVO-bevel in Napels onder het bevel staat van de admiraal die het bevel voert over de Amerikaanse marine in Europa, waaronder de zesde vloot, staat het NAVO-bevel in Norfolk onder het bevel van de admiraal die het bevel voert over de Amerikaanse tweede vloot. Het “verantwoordelijkheidsgebied” van de Tweede Vloot beslaat de westelijke helft van de Atlantische Oceaan en de Noordpool, terwijl de andere helft onder de Zesde Vloot valt. Het nieuwe “geallieerde” Norfolk-commando maakt dus de facto deel uit van de commandoketen van het Pentagon als het commando in Napels.

Wat was de motivatie om het Atlantisch Commando op te richten? Om de “Vierde Slag om de Atlantische Oceaan” te leiden na de twee wereldoorlogen en de koude oorlogsgevechten tegen “Russische onderzeeërs die de maritieme communicatielijnen tussen de Verenigde Staten en Europa in de Noord-Atlantische Oceaan bedreigen”.

Volgens deze strategie, die met name door admiraal Foggo, hoofd van het NAVO-commando in Napels, werd geformuleerd, zouden Russische onderzeeërs klaar staan om de schepen die de twee zijden van de Atlantische Oceaan met elkaar verbinden tot zinken te brengen, om zo Europa te isoleren voor een Russische aanval. Een Hollywood-filmscenario over de Tweede Wereldoorlog, waarin Duitse U-boten koopvaardijschepen op weg naar Europa vanuit de Verenigde Staten tot zinken brengen.

Politiek fictiescenario: terwijl de Slag om de Atlantische Oceaan in de Tweede Wereldoorlog 5 jaar duurde, zou de “Vierde Slag om de Atlantische Oceaan” 5 minuten duren. Als Russische onderzeeërs, absurd genoeg, de Verenigde Staten en de schepen van hun Europese bondgenoten in de Atlantische Oceaan zouden laten zinken, zou dat het begin zijn van een totale oorlog met het gebruik van kernraketten en bommen door beide partijen.

Wat zou dan de rol van het Atlantisch Commando zijn? “De Noord-Atlantische Oceaan is van vitaal belang voor de veiligheid van Europa” – verklaarde NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg – “Ons nieuwe Atlantisch Commando zal ervoor zorgen dat cruciale routes voor versterkingen en bevoorrading van Noord-Amerika naar Europa veilig blijven”.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: