Zorgen om voortgang in Duitse CumEx-strafzaken

23-10-20 10:40:00,

Begin dit jaar behaalde de Duitse justitie een grote overwinning: de eerste strafzaak tegen verdachten van CumEx-handel werd met een veroordeling afgesloten. Naar verwachting zouden daarna snel meer zaken volgen: er staan inmiddels meer dan duizend verdachten en honderd financiële instellingen opgelijnd. Experts maken zich zorgen of de autoriteiten dit wel aankunnen. Elders zijn er wel successen. We laten de hoofdrolspelers de revue passeren en maken de stand van zaken op.

Afgelopen dinsdag zou in de rechtbank van Wiesbaden een belangrijke rechtszaak beginnen tegen twee hoofdrolspelers in de CumEx Files: de omvangrijke belastingfraude die de Europese belastingdiensten tientallen miljarden kostte. Maar corona gooide roet in het eten. Vier van de zes aangeklaagden wonen in het buitenland en reizen is ineens niet eenvoudig.

Het proces staat nu gepland voor januari 2021, maar het is de vraag of de twee hoofdverdachten dan zullen verschijnen. De fiscalist Hanno Berger, door het OM omschreven als de ‘geestelijk vader’ van de CumEx-fraude, heeft via zijn advocaat al laten weten hij om gezondheidsredenen een proces niet aankan. Hoofdverdachte twee, de Nieuw-Zeelandse bankier Paul Mora, meldde in interviews dat hij niet van plan is naar Wiesbaden af te reizen. Zijn zaak zal vermoedelijk apart worden behandeld en de kans is groot dat Duitsland, dat geen uitleveringsverdrag met Nieuw-Zeeland heeft, de oud-bankier op de internationale opsporingslijst zal plaatsen.

Naar schatting is de Duitse schatkist zo voor ruim 12 miljard euro benadeeld

Berger en Mora vormden de spil van een netwerk van bankiers, handelaren en hedgefondsen die via ingenieuze aandelentransacties met (cum) en zonder (ex) dividend bij een reeks Europese belastingdiensten dividendbelasting terugvroegen die niet was afgedragen. 

Voor de rechtbank in Wiesbaden had Berger zich met name moeten verantwoorden voor de constructie die hij bedacht, waarbij vermogende Duitse ondernemers miljarden investeerden in aandelen die vervolgens voor CumEx-transacties werden gebruikt. Naar schatting is de Duitse schatkist zo voor ruim 12 miljard euro benadeeld. Bij de opzet van deze constructies werkte Berger ook samen met de Zwitserse private bank Sarasin, destijds een dochter van Rabobank.

Domineeszoon Hanno Berger (1951) was een vooraanstaand fiscalist toen hij in 2005 in de CumEx-handel verzeild raakte. Hij werkte indertijd bij het Frankfurtse filiaal van het Amerikaanse advocatenkantoor Shearman & Sterling.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: