Jongeren tussen 20-40 jaar en ziek door COVID-19

jongeren-tussen-20-40-jaar-en-ziek-door-covid-19

24-10-20 09:58:00,

In een aantal van mijn laatste blogs heb ik geschreven dat vooral (zeer) oude patiënten komen te overlijden aan COVID-19. Meerdere mensen schreven mij in reactie daarop dat er nu toch ook veel jonge en voorheen volkomen gezonde mensen werden opgenomen met COVID-19 en hieraan kunnen overlijden. Ik besloot daarom eens op te zoeken hoeveel jonge Nederlanders tussen 20 en 40 met COVID-19 tussen mei 2020 en nu waren opgenomen en hoeveel in dezelfde leeftijd waren komen te overlijden aan deze ziekte.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Ministerie van Volksgezondheid, Milieu en Sport (VWS) geeft elke dinsdag een Wekelijkse update Epidemiologische situatie COVID-19 Nederland. Een pdf van dit rapport is vanaf de website http://www.rivm.nl te downloaden en oudere rapporten zijn in het archief van de website terug te vinden. In hoofdstuk 4 van dit wekelijkse rapport wordt de Leeftijdsverdeling en man-vrouwverdeling van bij GGD’en gemelde COVID-19 patiënten in de afgelopen week weergegeven.

Als ik van deze wekelijkse updates uitga (andere bronnen zijn NICE, LCPS en allecijfers.nl) dan zijn tussen 4 mei 2020 en 20 oktober 2020 1608 patiënten met COVID-19 opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen. Hiervan waren 123 (=8%) patiënten tussen 20 en 40 jaar oud. In dezelfde periode overleden 1232 Nederlanders met/aan COVID-19. Hiervan waren drie (0,2%) Nederlanders tussen 20 en 40 jaar oud.

In april 2020 werden twee broers en hun vader uit het Brabantse Beek en Donk ernstig ziek door COVID-19 waarvan een van hen, een 29-jarige voorheen volkomen gezonde man, op de intensive care kwam te overlijden. In de media is over deze jongeren breed uitgemeten. De schrik zat er ineens goed in, immers ook volkomen gezonde jonge en sportieve mannen konden ernstig ziek worden en aan COVID-19 komen te overlijden. Maar wel was inmiddels duidelijk dat dit zeer ongewoon was, omdat toen al bekend was dat het vrijwel alleen (zeer) ouderen waren die aan COVID-19 kwamen te overlijden. Maar vooral bij jongeren zat de schrik erin. Het Identifiable Victim Effect.

De Nijmeegse geneticus Alexander Hoischen vroeg zich af of er wellicht sprake was van een genetische factor. Hij besloot alle genen met een functie (het exoom) van de twee broers in kaart te brengen en vervolgens naar een mogelijke oorzaak te zoeken en daarbij vooral te kijken naar genen die te maken hebben met het immuunsysteem.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: