Polen – Een trojaans paard in Europa? – Wakker Mens

polen-–-een-trojaans-paard-in-europa?-–-wakker-mens

24-10-20 12:37:00, Polen – Beleid van gisteren, dat gisteren al niet werkte

Vertaling van een artikel uit Anti-Spiegel

blank
In tegenstelling tot de Baltische staten (Letland, Litouwen en Estland) doet Polen het economisch erg goed. Zijn anti-Russische beleid richt er minder schade aan dan in de Baltische staten het geval is. Desondanks schaadt Polen ook vaak zichzelf door het gekozen beleid.
Polen heeft het historisch gezien altijd moeilijk gehad, omdat het land in de loop van zijn geschiedenis vrijwel alles heeft meegemaakt wat een land kan overkomen. In de Middeleeuwen was Polen een grote mogendheid die tijdelijk over heel Oost-Europa heerste. Tot op de dag van vandaag leeft in de hoofden van veel Poolse politici nog steeds de droom om het oude Wielkopolska (Groot-Polen, dat ooit Oost-Europa van de Oostzee tot aan de Zwarte Zee controleerde) te doen herleven.

 

 

Hoe Polen van de kaart verdween…

blankPolen om 1618, het Pools-Litouwse Gemeenebest

Polen voor 1772, toen was Polen qua grootte de tweede mogendheid in Europa

1ste Poolse deling. Toen verloor Polen een derde van zijn oppervlak.

2de Poolse deling, 1793

3de Poolse deling, 1795

blankCongres Polen, 1815

Daarna ging het echter bergaf met Polen en het verdween uiteindelijk van de kaart toen het door Pruisen, Oostenrijk en Rusland als gevolg van drie oorlogen werd verdeeld en opgeslokt. En zoals bij zovele volkeren die langdurig door andere landen werden overheerst, leidde dit tot zeer radicaal nationalisme en de onderdrukking van de minderheden, nadat Polen na de Eerste Wereldoorlog weer een plaats op de kaart had gekregen. Ook al valt er in de geschiedenisboeken (behalve in Polen) nauwelijks iets over te lezen, Polen heeft in het interbellum vrijwel al zijn buren aangevallen en hun gebieden geannexeerd. Polen werd dan ook door het Westen lange tijd als dé schurkenstaat van Europa beschouwd, totdat Hitler deze rol werd toebedeeld.

Het ging zó ver dat Polen, toen Duitsland bij de Conferentie van München het Sudetenland verkregen had, samen met Duitsland de voormalige Tsjechische gebieden binnenviel en Teschen-Silezië bezette. Voor de Tweede Wereldoorlog was Polen misschien wel het land dat tijdens het interbellum de grootste onrust teweeg had gebracht in Europa.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: