Chili: Ja, natuurlijk, maar eigenlijk, nee, liever niet – UITPERS

chili:-ja,-natuurlijk,-maar-eigenlijk,-nee,-liever-niet-–-uitpers

25-10-20 10:17:00,

Het is precies één jaar geleden dat er zware rellen uitbraken in Chili naar aanleiding van de prijsverhoging voor de metro. Dat de 30 Pesos weinig te maken hadden met het openbaar vervoer werd snel duidelijk toen het protest zich over het hele land uitbreidde. Geen dertig pesos, zeiden de betogers, maar dertig jaar lang besparingen en soberheid, lage lonen, lage pensioenen, geprivatiseerde gezondheidszorg, en ga zo maar door. Chili heeft dan ook een harde geschiedenis achter de rug. Lang de eerste democratie van Latijns Amerika, dan zeventien jaar lang de harde militaire dictatuur van Pinochet, dan een versoepeling van het beleid met het herstel van de formele democratie, maar nog steeds een neoliberaal beleid en een grondwet die met mondjesmaat werd aangepast aan de roep naar meer participatie. De repressie tegen het protest was bijzonder hard: dertig doden, meer dan drieduizend gewonden, er werd gefolterd en nodeloos geweld gebruikt. Meer dan tienduizend mensen belandden in de gevangenis. De rechtse President Pinera zag een zware buitenlandse invloed, uiteindelijk zagen zijn inlichtingdiensten de invloed van … K-POP.
Het is de coronacrisis die het geweld heeft doen afnemen, maar sinds enkele weken is het weer in alle hevigheid los gebarsten. Een paar weken geleden werd een jongen van 16 door politiemensen over een brug in de ondiepe rivier gegooid. Hij overleefde het, met een schedelbreuk. Chili staat nu voor een moeilijke beslissing. Zal de Grondwet van 1980, opgesteld door de militaire dictatuur, eindelijk vervangen worden?

Een volksraadpleging

Er werd veel en lang onderhandeld en het resultaat is een akkoord dat met elf partijen werd afgesloten over ‘Sociale Vrede en voor een nieuwe Grondwet’. Er werd besloten een volksraadpleging te organiseren, maar volgens de bestaande grondwet kan dit zelfs niet. Het Parlement keurde daarom met een overweldigende meerderheid die eerste wijziging goed. Zondag 25 oktober mogen de Chilenen op twee vragen antwoorden:

1) Wil U een nieuwe Grondwet?
2) Wil U een grondwettelijke assemblee van het gemengde type (50 % rechtstreeks verkozenen en 50 % huidige parlementsleden) of een volledig nieuw en rechtstreeks verkozen assemblee. Wat de peilingen vandaag zeggen is dat zowat 70 % van de kiezers ja zullen antwoorden op vraag één, en dat zowat 60 % voor een volledig rechtstreeks verkozen assemblee zal kiezen. Die assemblee moet dan verkozen worden – door de coronacrisis zijn de data van alle geplande verkiezingen verschoven – en krijgt dan negen maanden om een nieuwe grondwet te schrijven.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: