Het Lithium en de Staatsgreep – Hands off Venezuela

het-lithium-en-de-staatsgreep-–-hands-off-venezuela

28-10-20 08:39:00, Bolivia | October 28, 2020 Bron: german-foreign-policy.com 28 oktober 2020 ~~~

BERLIN/LA PAZ – Na de presidentsverkiezingen in Bolivia, hopen Berlijn en Duitse zakenkringen op op directe toegang tot wat waarschijnlijk de grootste lithiumdepots ter wereld zijn.

Eind 2018 had het Duitse bedrijf ACI Systems al een joint venture kunnen aangaan met het staatsbedrijf Bolivian YLB om lithium te ontginnen in de Salar de Uyuni, het grootste zoutmeer ter wereld in de Boliviaanse hooglanden. Lithium is onmisbaar voor de productie van accu’s, zoals die in elektrische auto’s, en is van bijzondere waarde voor de Duitse automobielindustrie. De Duits-Bolivische joint venture werd begin november vorig jaar echter in de ijskast gezet in de loop van ernstige onrust in Bolivia en werd na de staatsgreep in La Paz op 10 november 2019 niet hervat – ondanks het feit dat de Duitse regering het staatsgreepregime steunde. Na de duidelijke verkiezingsnederlaag van de putschisten rekent Berlijn nu op een concessie van de verkiezingswinnaar Luis Arce – hoewel het had goedgekeurd dat zijn partijgenoot Evo Morales in 2019 onder dwang werd afgezet.

Een Duits-Bolivische joint venture

Medio december 2018 kon het Duitse middelgrote bedrijf ACI Systems van Zimmern ob Rottweil (Baden-Württemberg) de toegang tot de enorme lithiumstortingen in de Salar de Uyuni, het grootste zoutmeer ter wereld, veiligstellen door middel van een joint venture tussen de dochtermaatschappij van het bedrijf ACISA (ACI Systems Alemania) en de Boliviaanse YLB (“Yacimientos de Litio Bolivianos”, “Boliviaanse Lithium Deposito’s”), waarin YLB een krappe meerderheid van 51 procent bezat. ACI Systems had politieke steun gekregen: De Duitse regering wil directe Duitse toegang tot lithium omdat de grondstof onmisbaar is voor de productie van accu’s voor elektrische auto’s, maar ook voor de Duitse auto-industrie. Echter, de toenmalige regering in La Paz onder President Evo Morales had er strikt op aangedrongen dat ACISA niet de onbewerkte grondstof zou exporteren, maar dat het lithium in Bolivia zou moeten worden verwerkt en dat de batterijproductie ook in het land zelf zou moeten worden gevestigd met behulp van het Duitse bedrijf. Het doel was om een zo groot mogelijk deel van de toegevoegde waarde lokaal te realiseren om de economische ontwikkeling te bevorderen en de armoede in het land effectief te bestrijden [2].

Op ijs zetten

Moeilijkheden ontstonden in de herfst van 2019,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: