Opportunisme zorgt voor toenadering tussen Israël en Soedan – UITPERS

opportunisme-zorgt-voor-toenadering-tussen-israel-en-soedan-–-uitpers

28-10-20 01:54:00,

Het Soedanese overgangsbewind heeft zopas verklaard dat Khartoem de relaties met Israël zal normaliseren. Eerder haalden de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein al de banden aan met Israël. Soedan doet dat nu ook, zij het met het mes op de keel.

Soedan is daarmee het derde land in de reeks van zogenaamde Abrahamakkoorden die er moeten voor zorgen dat Israël uit zijn regionaal isolement wordt gehaald. De verwachting is dat Oman na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november 2020 eveneens deze ‘Abrahamclub’ gaat vervoegen. Zoals de voorgaande akkoorden komt de Soedanese-Israëlische toenadering er op Amerikaans initiatief. Dat betekent niet dat de betrokken landen elkaar nu in de armen gaan vliegen. Ze doen dat uit opportunisme.

Soedan niet langer op terreurlijst

Soedan is er in de eerste plaats op uit om van de VS-terreurlijst te worden gehaald en legitimiteit te herwinnen na jaren van autoritair bewind onder Omar al-Bashir. Soedan prijkt sinds einde jaren negentig op de lijst met staten die het terrorisme steunen. Dat was een gevolg van de aanwezigheid van Osama Bin Laden (Al Qaida) in het land en diens rol in de aanslagen op de VS-ambassades in Nairobi en Dar es-Salaam op 7 augustus 1998. Daarbij kwamen 200 mensen om. Nochtans was bin Laden al in 1996 – onder Amerikaanse druk – het land uitgezet.

Na maandenlange straatprotesten maakte een militaire staatsgreep in april 2019 een einde aan het bewind van Omar al-Bashir. Sindsdien zit het land in een politieke overgangsfase met grondwetshervormingen die het land moeten democratiseren met als sluitstuk verkiezingen eind 2022. Het overgangsbewind erfde van al-Bashir evenwel een schuldenlast van 60 miljard dollar en een land in economische crisis. Tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in Khartoem in augustus liet Generaal Abdel Fattah Burhan van de Soedanese Soevereiniteitsraad weten dat hij op zoek is naar jaarlijks 3 miljard dollar aan economische hulp voor de komende 3 jaar. Een maand later zei Pompeo dat de VS Soedan van de terreurlijst konden halen op voorwaarde dat het land relaties met Israël aanknoopt. Dat laatste is een gevoelige kwestie. In 2012 zou Israël volgens het toenmalig bewind onder meer achter de explosie in een wapenfabriek in Khartoem hebben gezeten en enkele andere militaire acties, o.a. tegen vermeende wapentransporten voor de Palestijnse organisatie Hamas. Bovendien is de vraag of de Soedanese bevolking een dergelijke normalisering met Israël zal slikken van een overgangsbewind dat over onvoldoende democratische legitimiteit beschikt.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: