Geen Gezond Verstand bij Parlementsleden D66 en GL – De Lange Mars Plus

geen-gezond-verstand-bij-parlementsleden-d66-en-gl-–-de-lange-mars-plus

29-10-20 06:53:00, Beeld 123rf – Onderdrukking

Het incident waarbij twee Kamerleden het blad Gezond Verstand willen verbieden staat niet op zich. De vrije mening ligt in toenemende mate al maanden onder vuur. De onderdrukking van de andere mening over bijvoorbeeld de mondkapjes en de 1,5 meter maatschappij wordt met de dag meer voelbaar en in de praktijk steeds meer zichtbaar. Het is aan de wakkere mensen, die desondanks tegen de stroom durven in te varen, om het hoofd fier boven water te houden. Maar hoe doe je dat in een omgeving die steeds vijandiger is en wordt aangevoerd door politici en massa media?

Conformisme

Professor Michaéla Schippers, hoogleraar gedrag en prestatiemanagement Rotterdam School of Management, wijst op framing door de overheid. Ze zegt:”De coronacrisis wordt geframed als een oorlog tegen een onzichtbare vijand.” Ze bedoelt met framing, de informatie op een bepaalde manier weergeven. Je kunt bijvoorbeeld nadruk leggen op het aantal doden, of op het aantal overlevenden. “…de overheid legt de nadruk op bepaalde aspecten zoals mortaliteit en de noodzaak om elkaar te helpen.”
Dit proces van framing zorgt dat mensen gehoorzaam worden.

Tegelijkertijd betekent dit ook dat de maatschappij verdeeld wordt in gehoorzamen en ongehoorzamen. Deze laatste groep vormt de minderheid en ondervindt steeds meer groepsdruk om zich aan te passen aan de zogenaamde gangbare mening, die de massa media en politici breed uitdragen. De mensen die niet meedoen met de grote groep is ‘onverantwoordelijk’ en ‘schuldig aan het strenger worden van de coronamaatregelen’.

De gehoorzamen reageren meestal niet met rationele argumenten op de non-conformisten, maar emotioneel. Ze spelen op de persoon, die zij (onbewust) zien als een bedreiging (van hun geloof in de overheid).

Steen door de ruit

Het meest recente voorbeeld van intolerantie is de aanval op de hoofdredacteur van het nieuwe blad Gezond Verstand Karel van Wolferen, die een baksteen door zijn ruit kreeg.

GroenLinks (Lisa Westerveld) en D66 (Kees Verhoeven) vinden dat het tijdschrift desinformatie verspreidt. Dat mogen ze natuurlijk vinden, maar daar blijft het niet bij. Ze willen ook dat dit blad niet meer verkocht wordt.

Eerst complottheorieën ongevraagd in je brievenbus.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: