MH17-proces: “We halen nog een Boeing neer” – UITPERS

mh17-proces:-“we-halen-nog-een-boeing-neer”-–-uitpers

29-10-20 01:32:00,

MH17 zou zijn neergehaald door Buk-raket. (Beeld uit animatie BSD).

In de eerste uren en dagen na de crash van MH17 heeft de Oekraïense geheime dienst SBU een groot aantal onderschepte telefoongesprekken openbaar gemaakt. Dit met de bedoeling de schuld in de schoenen te schuiven van de rebellen in Oost-Oekraïne. Diverse gesprekken lijken uit hun context te zijn gehaald of zelfs te zijn geantidateerd. Wat meer is, en vrijwel onbekend: De enige die in een gepubliceerd tapgesprek te horen is over het neerhalen van ‘een Boeing’, is geen rebel of Rus, maar een kolonel uit het Oekraïense leger.   

Op 17 september 2018 presenteerde het Russische Ministerie van Defensie een telefoontap, waarin te horen is hoe iemand zegt: “Als dit zo doorgaat, halen we nog een Maleisische Boeing neer en komt alles weer goed.” Het ministerie identificeerde deze persoon als kolonel Ruslan Grinchak van de Oekraïense krijgsmacht, die in juli 2014, dus ten tijde van de ramp met vlucht MH17, aan het hoofd stond van de 164e Radiotechnische Brigade van de Oekraïense strijdkrachten. Hij was in deze functie verantwoordelijk voor het luchtruim boven Oost-Oekraïne. Hoewel daar voor 17 juli 2014 al tenminste zestien militaire vliegtuigen waren neergehaald, bleven diverse luchtvaartmaatschappijen waaronder KLM en Malaysian Airlines, rustig vliegen boven het oorlogsgebied.

Met uitzondering van de Volkskrant , RTL Nieuws en het Financieele Dagblad, die er zijdelings melding van hebben gemaakt, hebben de Nederlandse media niets gezegd of geschreven over de Grinchak-telefoontap. Zelfs dagblad NRC en de staatsomroep NOS hebben erover gezwegen, hoewel ze er wel van moeten hebben geweten, gezien de melding die ze hebben gemaakt van de persconferentie waar de tap gepresenteerd werd. Dus blijkbaar vonden ze het niet vermeldenswaard. Maar het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) en het Joint Investigation Team (JIT) dachten daar duidelijk anders over. Het JIT interviewde de persoon waar Grinchak mee sprak – en het OM voegde het onderschepte gesprek toe aan het dossier van de strafzaak tegen de vier verdachten van het neerhalen van de MH17. Grinchak zelf werd om onbekende redenen niet geïnterviewd. Omdat delen van het onderschepte gesprek censuurpiepjes bevatten, hebben de advocaten van één van de verdachten, Oleg Pulatov, de rechtbank verzocht hen een ongecensureerde versie te verstrekken.

Omdat de media de Grinchak-telefoontap massaal hebben genegeerd,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: