Voel de angst en doe het vervolgens toch

voel-de-angst-en-doe-het-vervolgens-toch

31-10-20 02:11:00,

 

Deze titel, ‘Feel the fear and do it anyway’, is niet van mij. Het was de titel van een zelfhulpboek dat mijn vriend had, lang geleden. Toen had ik iets van: ‘Ja, maar angst is goed! Stel dat je in gevaar bent en je voelt geen angst? Dan ga je dood! Angst is een aanwijzing dat je iets moet doen om in leven te blijven!’ En ja, natuurlijk is het dat. Maar wat als de reden van de angst niet echt is? Wat als het alleen maar in je hoofd is, zoals bijvoorbeeld de angst voor een niet-bestaand virus, of de angst om iets te doen wat niet mag, of de angst dat ze je te pakken krijgen, of de angst voor gevolgen en repercussies die weliswaar alleen in je hoofd bestaan, maar je toch weerhouden van het doen wat je wilt doen?

Een voorbeeld: de quarantaine in Spanje. Afgelopen donderdag werd op radio en TV in Spanje aangekondigd dat in de nacht op vrijdag Andalucië gesloten zou worden, net als een groot aantal andere provincies. Niemand mocht erin of eruit en het zou drie weken gaan duren. Ik was in Andalucië op dat moment, maar onderweg naar Portugal. Ik besloot mijn reis de volgende dag te vervolgen en te kijken wat er zou gebeuren. In het ergste geval zou ik gestopt worden door de politie en teruggestuurd worden, bedacht ik, dus ik kon het best proberen.

Ik reed door heel Andalucië, op weg naar Portugal. Het was een prachtige trip langs de kust. Ik rolde van het ene majestueuze landschap in het andere, met de oceaan geruststellend aan mijn linkerkant. Het duurde ongeveer 6 uur. De wegen waren leeg, op een flink aantal trucks na, en een paar auto’s (ik zag zelfs een auto uit Engeland!). Er was geen politie, geen controle, geen enkel probleem. De reis ging voorspoedig, zoals altijd, en ik arriveerde op mijn bestemming in Portugal, zelfs vroeger dan gepland.

Ja, ik was nerveus toen ik vertrok. Ik was bang voor wat er zou kunnen gebeuren, maar het werkte allemaal perfect. Wat is de les hier? Inderdaad: voel de angst, maar doe het vervolgens toch. Geef niet toe, onderwerp je niet aan iets dat niet echt een gevaar is. De angst is je kooi,

 » Lees verder